Vara konserthus bygger ut för miljoner

1:30 min

Vara Konserthus bygger en ny scen och kommunen kommer att lägga mellan 30 och 50 miljoner kronor på utbyggnaden.

– Det kommer bli en ny blackbox. En scen som blir en multiarena med en gradängläktare där man kan trycka på en knapp så åker 300 stolar ut. Eller så kan du ha en bankettsittning och sitta vid runda bord - 500 personer. Eller klubba med Rebecca och Fiona - det kan 800 personer göra, säger Tomas Tegnér marknadschef Vara Konserthus.

På fullmäktige klubbade Vara kommun igenom att 150 miljoner kronor ska gå till satsningen på Sprintenområdet, där Vara Konserthus, Lagmansgymnasiet och den nya utbildningen AMB, som startats av den tidigare Idoljury-medlemmen Andreas Carlsson, ligger. De här tre ska dela på här pengarna. Mellan 25 och 30 procent går till konserthuset.

Marknadschefen Tomas Tegnér säger att ombyggnationen av konserthuset förväntas stå klar till hösten 2018. 

Utöver den nya scenen, blackboxen, som kommer ligga bakom konserthuset så kommer förrådsutrymmen och loger att byggas. För som det är i nuläget är det rejält trångt för artisterna.

– Vår första dirigent som var här Neeme Järvi, som dirigerade Göteborgssymfonikerna, han öppnade dörren till vår solistloge och sa; det här var ju en fin garderob, var är min loge? Och det är för att den är så extremt liten, säger Tomas Tégner och ler.