VR-glasögon utsedda till årets julklapp

2:13 min

1988 var det bakmaskinen, förra året robotdammsugaren och i år är det VR-glasögonen som av handeln tar hem titeln som årets julklapp.

Virtuell verklighet beskrivs som den största tekniska utvecklingen sedan rörlig bild, där gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut. Med hjälp av glasögon som innesluter ditt synfält och som är kopplade till en dator kan du besöka och integrera med en digital värld – som dataspel eller filmer. En julklapp som passar alla menar vissa, men med ett pris som långt ifrån alla har råd med menar andra.

Vad kostar årets julklapp?
– Den behöver inte vara dyr. De billigaste VR-glasögonen vi har idag kostar 79 kronor och där använder man sin egen mobiltelefon som skärm och laddar ner appar till den, säger Grim Lindgren, som jobbar på en hemelektronikkedja i Visby.

Men om man vill koppla VR-glasögonen till en dator istället?
– Då pratar vi om helt andra summor, men man får ju å andra sidan en mycket mycket bättre upplevelse. VR-glasögonen till datorn ligger omkring 9500 kronor idag och sen krävs det ju en dator som orkar dra runt det ordentligt, så då får man ju lägga på 10000 kronor till i princip. Och sen spel på det. De ligger kring 500 kronor styck.

Och tv-spelsvarianten, det är en ganska dyr lösning det också?
– Det är ganska dyrt, men å andra sidan mycket billigare än dator-varianten. De VR-glasögonen ligger på omkring 4500 kronor och sen krävs det ju då att man har ett PlayStation 4, och de ligger ju från 3000 kronor och uppåt.

Är det här verkligen en julklapp som är till för alla?
– Definitivt, eftersom den finns i alla prisklasser och nästan alla har ju en smartphone idag och kan använda VR-glasögon.