Grönland närmare egen författning

1:21 min

Grönland har tagit ytterligare ett steg på vägen mot att bli självständiga från Danmark. I går beslutade grönländska parlamentet med stor majoritet att påbörja arbetet med en författning.

– Det här är ett arbete som ska igång nu, ett arbete som rör oss alla och berör oss alla, sa Grönlands regeringschef Kim Kielsen i parlamentet Inatsisartut, när beslut togs i går kväll. Beslutet gäller att tillsätta en kommission som ska börja arbeta på en författning för ett självständigt Grönland.

Det råder närmast konsensus på Grönland om att självständighet är ett mål, och beslutet i går är ännu en stark politisk signal till Danmark.

Grönland är en del av det danska kungariket och har genom åren fått allt mer självstyre, men fortfarande är bland annat Grönlands säkerhets- och utrikespolitik en fråga för den danska regeringen.

Ironiskt nog antogs under samma parlamentssession en statsbudget som visar att Grönland, trots initiativ till egen författning, fortfarande har långt kvar till självständighet.

Grönländska ekonomin är svag och statsbudgeten finansieras till ungefär två tredjedelar av Danmark. Innan man är ekonomiskt självförsörjande är självständighet i praktiken omöjlig.

I Danmark motsätter man sig formellt inte Grönlands självständighetsarbete, men samtidigt har Grönlands betydelse för Danmark vuxit på senare år. Inte minst gör Grönland, som har världens nordligaste fastland, Danmark till en av världens arktiska stormakter.