Stor oro när Långströmsgatan ska renoveras

0:31 min

Nu är det de boende på Långströmsgatan i Svartedalen i Biskopsgården som riskerar rejäla hyreshöjningar när fastighetsägaren Balder ska renovera.

Fastighetsägarna har kommit och gått de senaste 20 åren på Långströmsgatan i Biskopsgården. Men få renoveringar har blivit genomförda. Just nu förhandlas det i Hyresnämnden hur mycket hyreshöjningen ska bli för de standardhöjande renoveringar som man vill genomföra.

 Likt andra bostäderna från miljonprogrammet så har området och husen där har länge varit i behov av renoveringar.

- Vi håller alla med om att det behöver renoveras badrum och el, men det vi är rädda för är de standardhöjande renoveringarna som känns onödiga med parkettgolv och lyxkök, säger Karin Strandequist.

Nyligen har Byggnadsnämnden ställt sig bakom planerna på 450 nya lägenheter och området vid Långströmsgatan ska rustas upp - dagens genomfartsgata ska förvandlas till en lugnare stadsgata. 

Vissa lägenheter har redan renoverats när hyresgäster flyttat ut, där en trerumslägenhet har gått från en hyra på 5700kr till 9800kr. Likt Karin Strandequist är Håkan Lindergren orolig för hur han ska kunna bo kvar i området.

- Jag är ensamstående med två barn, jag vet verkligen inte hur jag skulle klara det, säger Håkan Lindergren som är ordförande i den lokala Hyresgästföreningen på Långströmsgatan.

Fastighets AB Balders regionchef Magnus Andersson menar att det inte är något som på 20 år på husen. Renoveringen handlar om både utsida och insida, entreer, tvättstuga och lägenheter.  

Det ska också finnas möjlighet för boende att i viss mån välja hur stor renoveringen ska bli.

- Vi vill att alla ska ha möjlighet att bo kvar, säger Håkan Andersson.

Han menar samtidigt att om hyresgästerna får svårt att bo kvar så ska fastighetsägaren hjälpa till att titta på alternativt boende. 

Håkan Andersson vill inte kommentera hur stora hyreshöjningar det kan bli.

- Så fort allting är klart i förhandlingen med Hyresgästföreningen centralt ska vi gå ut med vad som gäller i hyreshöjningar. Nästa möte är 1 december och då hoppas jag det blir klart.