Bubblare i kollektivtrafiken kan ta snabbfilen över vattnet

1:50 min

Många pendlande storstadsbor känner nog igen sig i situationen med överfulla tåg, spårvagnar och bussar. Kanske kan elpendelfärjor i 30 knop och små bubbleliknande taxibåtar göra vattnet till en gräddfil i städerna.

– Alla de största städerna har ju blivit byggda tack vare floderna och sjöarna men sedan har man i princip dragit därifrån, säger Anders Bringdal, svensk vd för det franska företaget Seabubbles.

Han beskriver en möjlighet att komma in med ett nytt kollektivtransportslag i städer som i dagens läge har problem med trängsel, utsläpp och luftkvalitet.

Vattnet är alltså den transportyta som Bringdal och hans företag vill ta tillbaka med sin eldrivna farkost.

Än så länge finns den bara på bild, men ser ut som en futuristisk blandning av en bil och en skalbagge.

I stället för hjul eller ben har den två bågar under sig. Det är bärplanen som är under vatten till dess båten fått upp farten till sina 8-10 knop, då den lyfter sig upp på bärplanen och minskar motståndet mot vattnet med runt 40 procent.

I januari ska en första prototyp finnas klar, och i sommar ska 5-6 båtar testas i en sorts taxitrafik i Paris. Båtarna ska docka enbart vid särskilda bryggor för en behaglig och säker ombordstigning och laddning av batterierna.

Anders Bringdal berättar att Seabubbles ska beställas via en särskild app, varpå en förare plockar upp och kör upp till fyra passagerare. Men senare ska båtarna kunna vara självkörande.

Han säger att det finns intresse från många städer i hela världen, och att företaget planerar fabriker i flera världsdelar.

Ett liknande koncept är den prototyp av en snabbgående elpendelfärja som nu provkörs i Stockholmsområdet för att se om den kan köra i runt 30 knop utan för mycket svallvågor, buller och energiåtgång.

Det ska uppnås genom att även detta fartyg mest åker ovanpå vattnet, men den gör det med hjälp av en luftkudde under sitt hårda skrov i stället för bärplan.

Gustav Hemming, landstingsråd för Centerpartiet i Stockholm, är entusiastisk kring försöken.

– Kan man visa att det går att köra snabbt utan att det väldigt mycket luftföroreningar och mycket svall, och därmed störningar på övrig båttrafik och staden, kanske vi kan knäcka en viktig kod för att vi ska kunna få en snabbare pendelbåttrafik och samtidigt förbättra miljön i Stockholmsregionen och andra storstäder.

Missa inte Klotets program Linbana till jobbet?