Känsliga dokument om Ericsson lämnas till USA

1:48 min

Den korruptionsutredning som amerikanska myndigheter gör av telekomföretaget Ericsson kan ta en ny vändning.

Liss Olof Nenzell, en tidigare anställd med unik insyn i företagets mest konfidentiella betalningar, har bestämt sig för att lämna över handlingar om Ericssons transaktioner till den amerikanska finansmyndigheten.

 – Nu går vi upp till ett av de ställen där jag förvarar en hel del dokument av känslig natur, säger han. 

Sommaren 2016 någonstans i Europa, jag är tillsammans med Liss Olof Nenzell på väg till ett gömställe där han låst in dokument som han berättar att Ericssons ledning beordrat honom att förstöra, men som han ändå sparat.

Dokumenten innehåller, enligt Nenzell, information om känsliga betalningar som Ericsson gjort till makthavare i flera länder, i syfte att vinna lukrativa kontrakt.

– Det finns namn på slutmottagare prominenta personer i ett antal länder, med vilka man hade överenskommelser med, det skulle vara ytterst konfidentiellt att de inte skulle komma fram.

Nenzell behöver dokumenten för ett väldigt specifikt syfte. För ett par år sedan inledde han i hemlighet ett samarbete med den amerikanska finansmyndigheten, som sedan 2013 har utrett Ericsson för bland annat misstänkt korruption.

Nu har han lämnat över de mest känsliga dokumenten till en advokatbyrå i USA som ska presentera materialet för de amerikanska myndigheterna.

Ekot träffar honom på flygplatsen innan han åker till USA.

– Jag ska besöka amerikanska finansmyndigheten, SEC, och följa upp det jag påbörjat.

Har du med dig dokumenten från gömstället?

– Ja det kan man säga. 

Hur känns det här då?

– Det är skönt att det är klart så jag slipper ha det här hängande över mig. Jag borde gjort det här tidigare egentligen. Men bättre sent än aldrig, säger Liss Olof Nenzell.  

Ericssons säger i ett mejl att de har nolltolerans mot korruption och de inte tolererar några mutor.

Lyssna på P3-dokumentären "Ericsson och mutskandalen" i appen Sveriges Radio play. Publiceras den 23 november, 06.00.