Ericsson misstänks ha mutat Costa Ricas expresident

3:17 min

I slutet på 90-talet och början på 00-talet använde sig telekomjätten Ericsson systematiskt av mutor för att vinna affärskontrakt, säger flera tidigare chefer till Ekot. Bland annat uppges Costa Ricas dåvarande president ha fått pengar.

Hör P3-dokumentären "Ericsson och mutskandalen"

Det var hösten 1999 som den svenska telekomjätten Ericsson betalade in 2,5 miljoner kronor till ett bankkonto i Panama. Enligt dokument och vittnesmål som Ekot tagit del av kontrollerades bankkontot av Costa Ricas dåvarande president Miguel Angel Rodriguez.

Utbetalningen skedde samtidigt som Ericsson kämpade om ett stort statligt telekomkontrakt i Costa Rica. Advokat Peter Utterström är en av Sveriges främsta korruptionsexperter har fått ta del av Ekots handlingar:

– Det här är allvarligt om det stämmer.

Om man samtidigt som man kämpar om ett kontrakt betalar 2,5 miljoner kronor till landets president. Kan man göra så? 

– Då har man ju förmodligen ett problem. Därför att det är ju svårt att förklara vad som motiverar den betalningen annat än det skulle vara en betalning för att få en förmån och då vet vi alla vad det handlar om.

Vad handlar det om då då?

– Det handlar om korruption.

Ericsson har gjort allt för att dölja sin inblandning i transaktionen, pengarna betalades ut med hjälp av ett bulvanbolag skapat av en hemlighetsfull advokatbyrå med en styrelse av målvakter och miljonerna studsar sedan via banker i tre länder innan de når sin slutdestination.

– Det förefaller vara många mellanhänder. Pengarna vandrar och det kan man alltid ställa frågan runt i kring, varför gör man på det sättet? I normalfallet betalar man direkt till en mottagare, säger advokat Peter Utterström.

Ericsson utreds redan för just korruptionsmisstankar av såväl de grekiska som de amerikanska myndigheterna och även om fallet i Costa Rica fallet gäller händelser som ligger långt tillbaka i tiden så kan det intressera de amerikanska utredarna tror Peter Utterström.

– Jag misstänker att det inte är för gammalt. Det här kan nog lyftas upp av de amerikanska myndigheterna.

Granskningen kan komma att svälla. Ekot har talat med flera före detta chefer på Ericsson som mot löfte om anonymitet berättat hur de för Ericssons räkning mutat till sig kontrakt i ett stort antal länder. Cheferna beskriver mutorna som systematiska och hävdar att företagsledningen var informerad.

Det här bekräftas av tidigare Ericsson medarbetaren Liss Olof Nenzell som i slutet av 90-talet jobbade med de konfidentiella betalningarna. Det var högt uppsatta personer som tog emot mutorna säger han.

– Det var telekomministrar och televerksdirektörer.

Ministrar alltså?

– Ja, även på ministernivå.

Vad talar vi om för summor som skulle slussas vidare till de här ministrarna ?

– 100-tals miljoner. Till flertalet länder.

Tänkte du att det här var normalt?

– Nej, jag ville inte vara med.

Liss Olof Nenzell hävdar att Ericssons företagsledning beordrade honom förstöra alla känsliga dokument efter att tidningen Expressen hösten 2000 avslöjat att Ericsson upprättat en parallell bokföring där de verkliga slutmottagarna av konsultarvoden som Ericsson betalade för marknadsföringsinsatser och lobbying doldes med hjälp av bulvaner.

Men i själva verket förstörde han inte dokumenten. Ekot har fått tagit del av ett stort antal av de här dokumenten. 

– Det finns ju namn på slutmottagare, prominenta personer i ett antal länder med vilka man hade överenskommelser att det skulle vara ytterst konfidentiellt att de inte skulle komma fram. 

För ett par år sedan inledde Liss Olof Nenzell i hemlighet ett samarbete med den amerikanska finansmyndigheten SEC. Nu har han lämnat över de mest känsliga dokumenten till en advokatbyrå i USA som ska presentera materialet för de amerikanska myndigheterna.

Ekot träffade honom på flygplatsen innan han åkte till USA.

– Jag ska besöka den amerikanska finansmyndigheten SEC och följa upp det jag påbörjat.

Så nu har du med dig dokumenten från det viktigaste gömstället?

– Ja, det kan man säga.

Hur känns det här då? 

– Jo, det är skönt att det är klart så jag slipper ha det här hängande över mig. Jag borde gjort det här tidigare egentligen. Men bättre sent än aldrig.

Varför har du inte gjort det här tidigare?

– Jag hade hoppats att bolaget skulle komma till sans och tänka efter och inte bara peka finger åt vissa underställda

Vad tänker du om hur de har agerat?

– Jag tycker det är fegt rent ut sagt. De borde skämmas.

Ekot har utan framgång bett om en intervju med Ericssons företagsledning istället svarar pressavdelningen i ett mejl att Ericsson har nolltolerans mot korruption och att man "tillbakavisar generaliseringar om att Ericsson som bolag systematiskt agerat på ett sätt som strider mot våra egna riktlinjer och principer".

Costa Ricas tidigare president Miguel Angel Rodriguez förnekar via sin advokat att han har tagit emot mutor eller andra betalningar från Ericsson. Han erkänner dock att han har en koppling till det brevlådeföretag i Panama där de 2,5 miljoner kronorna från Ericsson betalades in.