Våg av snattarligor drabbar butiker

Det blir allt vanligare att organiserade ligor snattar varor i butiker för att sedan sälja varorna vidare. Detta enligt branschorganisationen Svensk Handel.

Framför allt är det klädbutiker och dagligvaruhandeln som drabbas.

– Det är från och till. Emellanåt händer det väldigt mycket grejer. Men på senare tid har det varit rätt lugnt, säger Kenneth Westerholm, som jobbar i en matbutik i centrala Stockholm, som känner väl till de snattande ligorna.

Vad är det som försvinner när det stjäls saker?

– Det är fram för allt tandkräm, schampo och lite bättre chokladsorter.

Varje år stjäls varor till ett värde av 12 miljarder kronor från svenska butiker. Enligt Svensk Handel ligger organiserade ligor bakom en ökande del av snatterierna.

Stora värden varje gång
Dick Malmlund är säkerhetschef på Svensk Handel, och enligt honom är det varor för stora belopp som stjäls av ligorna vid varje tillfälle:

– Jag har rapporter om ishockeytrunkar, där man griper folk med 30 par jeans. En som blev gripen hade sex tusen batterier i en ryggsäck.

Vanliga matbutiker råkar ut för flest stölder, av till exempel rakblad och oxfilé. Men ligorna är också ute efter dyrare märkeskläder, just nu verkar jeans vara särskilt populära, säger Dick Malmlund.

Säljs vidare
Varorna säljs sen vidare till krogar och mindre butiker som inte bryr sig om att kontrollera var varorna kommer ifrån.

Och det är svårt för butiksägarna att skydda sig mot stöldligorna.

– Vi har ju ett dilemma när vi både ska kunna exponera varorna för de ärliga kunderna, vilket naturligtvis är den absolut största gruppen, men samtidigt hålla emot när det kommer organiserade ligor. Det är rätt så tufft. Jag tror att man måste gripa de här, plus att jag tror, att man måste komma åt den här andra hands marknaden, säger Dick Malmlund.

Stöldskyddsmetoder
I den matbutik i Stockholm där Kenneth Westerholm arbetar har man två metoder för att förhindra snatterier: Dyrare varor som batterier, rakblad och telefonkort förvaras inlåsta, och en del andra varor stöldmärks:

– Just det här är schampo. Det står Coop, tack för att du handlar hos oss, stöldmärkt på den.

Och så är det ett gult klistermärke där. Går det inte att pilla bort den?

– Ja det går att pilla bort den, men för det mesta går förpackningen den sitter på sönder då, så då ser det inte rent o snyggt ut längre. Då kan jag tänka mig att det inte är lika säljbart, säger Kenneth Westerholm.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se