Hatbrott skapar oro bland muslimer

1:58 min

Idag ska regeringen presentera en nationell plan mot rasism och hatbrott. I Västerås känner många muslimer en otrygghet.

Det är ministrarna Alice Bah Kuhnke och Anders Ygeman som håller i pressträffen senare idag där de presenterar en nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.

Hatbrotten mot muslimer har blivit vanligare i flera europeiska länder, det här rapporterade Ekot tidigare i veckan. Det handlar bland annat handlat om glåpord, attacker och vandaliseringar av moskéer och kvinnor som fått sina slöjor avslitna.

Här i Sverige har anmälningarna om islamofobiska hatbrott ökat med 100 procent från 2011 till 2015, enligt den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Med anledning av detta arrangerades ett möte i måndags i Västerås moské, där Ahmed Dahir är imam.

– Helhetsbilden visar att det finns en oro bland annat hos tjejer och kvinnor som klär sig i slöja, säger han.

– Man vågar inte gå ut som vanligt, så som man gjorde tidigare, säger han.

Han säger att församlingsmedlemmarna vid mötet uppmanades att polisanmäla varje gång det sker ett hatbrott.

– Eftersom man i Sverige tittar genom statistiken så är det jätteviktigt att varje individ och varje person som råkar ut för ett hatbrott anmäler det till polisen, det är jätteviktigt för oss, säger imam Ahmed Dahir.