Man som fotade skyddsobjekt släpps fri

1:01 min

Uppsala tingsrätt har kommit fram till att åklagaren inte har presenterat tillräcklig bevisning för att den misstänkte ska kunna häktas.

Den man som suttit anhållen misstänkt för att ha fotat ett skyddsobjekt i närheten av Bålsta har försatts på fri fot.

Han begärdes häktad under förmiddagen, misstänkt på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden. Men tingsrätten tyckte inte att åklagarens bevisning höll och mannen har därför försatts på fri fot. 

Mannen ska ha ett polskt medborgarskap och greps under söndagen av Försvarsmakten då han fotograferade ett skyddsobjekt i Ekilla utanför Bålsta och fördes sedan till polisstationen i Uppsala.

I området där mannen greps ligger ett militärområde där en av Sveriges två stridslednings- och luftövervakningscentraler finns. Anläggningarna är inrymda i bergrum som inte på något sätt är iögonfallande från allmän väg.

Mannens advokat Bengt-Göran Hugoson säger att hans klient förnekar brott och inte har fotat avsiktligt.

– Lagstiftningen är så att man kan begå avsiktligt eller av vårdslöshet. Hans inställning har varit att han inte har känt till lagen och har inte haft någon avsikt att bryta mot lagen.

Erkänner han att han har fotat objektet?

– Nej, alltså tingsrätten fann att det inte fanns sannolika skäl för det brott som han var misstänkt för. Så det har han naturligtvis inte erkänt.

Vad har han erkänt då?

 – Att han har varit ute och promenerat.

Och fotat och filmat?

– Ja, det har han gjort. Men inte på ett sätt som har varit avsiktligt att bryta mot lagen.