Programtips P1

Söndag 4 december i P1 Dokumentär: Nelly Sachs: Natten och Nobelpriset

Kl. 15.03-15.55
Efter flykten från Tyskland 1940 skrev Nelly Sachs sina dikter i mörkret om natten för att inte väcka sin sjuka mamma, där i ettan på Bergsundsstrand i Stockholm. Hon var 55 år när hon debuterade som poet, och tjugo år senare fick hon Nobelpriset i litteratur för att hon i sina verk ”med gripande styrka tolkar Israels öde”. Själv menade hon att det var hennes döde ungdomskärlek som var källan till skapandet, såret, och sin litterära metod kallade hon för genomsmärtning.

Som flykting i Sverige, med sitt hemland på armen, sökte hon otrygg efter sin mammas död en ny familj där hon kunde vara barnet, och hon skaffade sig många nya syskon, som hon kallade sina själssystrar och -bröder.

Hennes lägenhet är återskapad i källaren på Kungliga Biblioteket, där man kan se hennes skrivmaskin, stensamling och utsikt över Årstaviken. Hon fick med tiden allt svårare att vistas hemma, trodde sig vara avlyssnad och utsatt för satanisk telegrafi. Sina två sista och kanske bästa diktsamlingar skrev hon på Beckomberga. Vad gjorde sjukdomen med hennes iakttagelseförmåga och språk? Är det som exilpoet man ska se henne idag? Och vad tyckte hon egentligen var roligt?

Katarina Wikars träffar en av hennes närmaste, översättaren Margareta Holmqvist, som umgicks med henne de sista tio åren, psykiatern Daniel Frydman, som närläst hennes sjukjournaler, och som alltid inleder sina föreläsningar med en dikt av Nelly Sachs, och så författaren Aris Fioretos som skrivit biografin ”Flykt och förvandling”.