Unga väljer bort kyrkan

4:11 min

Allt färre unga väljer att konfirmera sig i Svenska kyrkan. De senaste decennierna har antalet dalat i samtliga kommuner i Blekinge.

Det som förr ansågs vara ett steg in i vuxenlivet har förlorat sin relevans hos unga. Att konfirmera sig blir allt mindre populärt. Allt färre väljer att konfirmera sig visar siffror från Svenska kyrkan.

Tror på något större men inte Bibeln
Edvard Jaegtnes, 14, från Karlskrona är en av många som inte valt att konfirmera sig. 

– Jag tror inte på det de säger i Bibeln. Detta är ett känsligt ämne så detta är bara min version. Men jag tror att det finns nånting större än oss, att det finns en gud, gott och ont, himmel och helvete, men inte längre än så, säger Edvard Jaegtnes.

2005 var det lite drygt hälften av samtliga 15-åringar i länet som konfirmerade sig. Tio år senare har detta drastiskt reducerats. Exempelvis i Karlshamn har det minskat med 18,6 procentenheter. I länet har antalet konfirmerade minskat med en fjärdedel under denna tid. 

Edvard Jaegtnes tror att det är sättet att tänka kring religion som ändrats hos unga. Han själv vill inte vara delaktig i något där Bibeln tar en stor plats:

– Konfirmation handlar för det mesta om Bibeln och vad som står i den. Så eftersom det handlar mest om det så tänker jag inte gå med.

Kvalitén före mängden
Svenska kyrkan oroas inte avsevärt av den nedåtgående trenden. De märker att det för varje år minskar med ett par procent men menar att det inte är viktigast. 

– Det viktigaste är att vi gör ett kvalitativt bra konfirmandarbete, säger Fredrik Beverhjelm, stiftsadjunkt i Lunds stift. 

Under de senaste tjugo åren har deltagandet kraftigt minskat. 1995 konfirmerades 76,5 procent av alla 15-åringar i Karlshamn. Nu är det nere på 33,5 procent. Och så ser trenden ut i länets samtliga kommuner.

Enligt kyrkan är orsaken till detta att unga i dag har andra anledningar till att konfirmera sig än tidigare. Att orsaken eller drivkraften att konfirmeras har förändrats.

– Det finns en massa ungdomar som tidigare, för kanske tjugo år sedan, konfirmerades mer utav tradition än av genuint intresse. I dag är man mer intresserad, traditionen är inte lika viktig som sitt eget behov, säger Fredrik Beverhjelm. 

Pengar, vänner och tradition
För att ta reda på varför unga konfirmerar sig numera så ställde vi den frågan till ett par idrottskonfirmander en sen eftermiddag i Kungsmarkskyrkan i Karlskrona. 

– Eftersom att det är en idrottskonfirmation så konfirmeras hela vårt lag tillsammans, så det är därför, säger Lowe Aronsson.

– Det är en tradition i släkten, alla har gjort det och jag tyckte det verkade roligt, säger Anna Sjöstrand.

– Det är väl mest för presenterna när man väl tar konfirmationen, säger Hjalmar Berup.

– Presenter och träffa nya kompisar, säger Axel Silverbark.