Ensamkommande som pluggar får stanna under studietid

1:57 min

Regeringen är nu överens om en lagändring som gör att de ensamkommande barn som riskerade utvisning på sin 18-årsdag får stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet.

Inom kort kommer ett förslag att läggas fram, berättar utbildningsminister Gustav Fridolin.

– En viktig del av detta handlar om dem som kom till Sverige före de nya flyktinglagarna presenterades. Där har vi sett att nya rättsliga ställningstaganden har gjort situationen osäker. Många lärare berättar att de har elever som är väldigt osäkra, kanske riskerar att utvisas på 18-årsdagen trots att man idag har rätt att stanna i Sverige. För den gruppen kommer vi att ge möjlighet till de längsta möjliga tillfälliga uppehållstillstånden, fyra år.

Det här handlar alltså om ensamkommande barn som inte anses ha skyddsbehov, men som inte kan utvisas för att de saknar ordnat mottagande i hemlandet.

Tidigare fick den här gruppen som regel permanenta uppehållstillstånd.

Men sedan Migrationsverket kom med ett nytt ställningstagande i somras får de tillfälliga upphållstillstånd och utvisas när de fyller 18 år.

De som är 17,5 får ett avvisningsbeslut som genomförs när de fyller 18. Skärpningen har kritiserats hårt av flera frivilligorganisationer.

Lagändringen som regeringen nu föreslår innebär att den här gruppen får stanna så länge den går i gymnasiet.

Men Gustav Fridolin tror att många av dem kan få stanna längre än så.

– Det beror ju så klart dels på säkerhetsläget i hemlandet, men man ska också veta att historiskt har det varit så att den som varit i Sverige eller EU under så lång tid får en möjlighet att stanna.

– I grunden gör vi detta för att skapa en större trygghet för de här eleverna. Det är ingen ultimat lösning, men gör att man får möjlighet att fokusera på sin gymnasieutbildng och att man får möjlighet att slutföra sin utbildning. Vi har ju också regler som gör att om man sedan hittar ett arbete så får man permanenta uppehållstillstånd.

Vad ser du för möjligheter för att få igenom det här i riksdagen?

– Jag vet att även om vi har haft hårda och svåra diskussioner om migrationspolitik och det ska vi väl ha, så vill väl alla partier ge de bästa förutsättningarna för elever som går i skolan och för lärare att göra ett bra jobb.