TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN 250 ÅR

Politiker vill stoppa kränkande satirbilder

1:25 min

Var tredje politiker i Skaraborg tycker att det ska vara förbjudet att publicera bilder som kan vara kränkande för religionsutövare.

Det är den stora undersökning som P4 Skaraborg gjort tillsammans med Mariestadstidningen, Nya Lidköpingstidningen och Skaraborgs Allehanda som visar politikernas ståndpunkt.

Centerpartistiska kommunalrådet Leif Walterum i Skövde är en av de som tycker att ett sådant förbud vore mycket bra.

– Det är egentligen onödigt med den typen av provokationer, för det leder ju egentligen inte till något positivt, säger han.

P4 Skaraborg har tillsammans med Mariestadstidningen, Nya Lidköpingstidningen och Skaraborgs Allehanda frågat 200 lokala politiker vad de tycker i olika frågor som rör öppenhet och tryckfrihet.

Läs mer: Mustafa Can: yttrandefriheten måste få vara helig

Resultatet tyder på att många visserligen tycker att frågorna är viktiga - men när de sedan ställs inför konkreta val i olika fall, så är det många som i praktiken istället vill inskränka tryckfriheten.

– Man ska respektera yttrandefrihet, men hur långt är man defacto redo att gå?

En av frågorna rör publiceringar som till exempel Lars Vilks teckningar, eller karikatyrerna i den franska tidningen Charlie Hebdo. 

Läs också: Tryckfriheten 250 år – därför är det så viktigt

Hela 35 procent av de som svarat anser att förbud är på sin plats. Något som kan tyckas vara långt från konceptet yttrandefrihet, men Leif Walterum vill inte kännas vid att han i praktiken skulle förespråka censur.

– Jag står för min åsikt i det här sammanhanget. Det som behövs är någon form av normkritisk diskussion kring vad som är okej och inte, säger han.

Fotnot: Leif Walterum har nu ändrat sig i frågan. Läs mer här: Leif Walterum ändrar sig