M: Regeringen måste förklara sig om de nyanlända

1:41 min

Mycket tyder på att kommunerna inte kommer att uppfylla sina flyktingkvoter i år. Men trots vädjanden om att bromsa inflyttningen eller räkna om kvoterna, står regeringen fast: Kommunerna ska följa lagen.

Nu kräver Moderaterna att regeringen förklarar i riksdagen hur det ska gå till.

– Vi vill att regeringen kommer till riskdagen och redogör för hur man tänker situationen. Man måste ju lyssna på kommunerna, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Kommunerna har en månad på sig att hitta bostad åt drygt niotusen nyanlända, om de ska följa anvisningslagen.

Det är helt omöjligt, säger flera kommunalråd som Ekot har talat med. De kräver att man saktar ner tempot för utslussningen från asylboendena eller att man räknar in i den statliga kvoten anhöriginvandrare och andra som bosätter sig på egen hand i en kommun.

Men etableringsminister Ylva Johansson säger nej, lagen ska följas.

– Det här är en utmaning som gäller för hela Sverige. Många kommuner anstränger sig oerhört mycket för att klara av sina åtaganden. Jag förväntar mig att alla kommuner gör de ansträngningarna, säger ministern.  

Moderaten Elisabeth Svantesson tycker att regeringen borde agera nu och inte vänta på ett misslyckande.

– man borde bromsa utslussningen ut till kommunerna samt underlätta byggregler så att man kan få fram bostäder snabbare, säger Svantesson.

Men Ylva Johansson säger att dessa regler är på gång.

– Man var väldigt snabb på att ta fram den här nya lagen om anvisningar, men väldigt långsam när det gäller att underlätta för kommunerna at klara av sin uppgift, säger Elisabeth Svantesson.  

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson tycker att man ska hålla fast vid att alla kommuner ska ta sitt ansvar, men också öppna för nya lösningar.

– De kommuner som har ett asylboende i en grannkommun kan samarbeta med den kommunen för att uppnå målet. Man också titta på en lösning som att en kommun som vill ha ett större mottagande kan ta det ansvaret från en annan kommun mot betalning, säger Johanna Jönsson.