Mjölby

Kyrkan satsar miljoner på kycklingproduktion

1:52 min

Trots tidigare kritik mot att församlingar startar egna begravningsbyråer, väljer Linköpings stift att satsa 17 miljoner kronor på en stor anläggning för produktion av ekologisk kyckling.

Den toppmoderna och påkostade anläggningen ligger i västra Harg söder om Mjölby. Bengt Palmqvist, egendomschef på Linköpings stift, är glad och stolt över satsningen.

– Det är en stor enskild satsning, men vi tror att det är en lönsam affär både för oss och för arrendatorn.

Vid full produktion ska den producera runt 140 000 kycklingar årligen. Men just nu är det bara en av totalt fyra hallar i drift och det jobbas för fullt för att färdigställa de tre andra.

– Hit kommer dagsgamla kravkycklingar och de är i den här avdelningen i ungefär 19 dagar, sedan går de in i den stora avdelningen där de har möjlighet att gå ut, berättar Staffan Lönneskog, jordbruksförvaltare på Linköpings stift.

Svenska kyrkans engagemang i näringsverksamhet är inte helt problemfritt. Inom exempelvis begravningsbranschen har kyrkan fått mycket kritik från småföretagen som menar att kyrkan kan slå undan benen för dem när vissa församlingar startar egna begravningsbyråer.

Men enligt Bengt Palmqvist går det inte att jämföra församlingarnas engagemang i näringsverksamhet med det de gör. Det här är en naturlig del av egendomsförvaltningens arbete som förvaltar kyrkans skog, jord och fonder, anser han.

–  Det har alltid varit en näringsverksamhet att bedriva jordbruk och försälja jordbruksprodukter, det är dess inneboende väsen. Sedan om kyrkan i stort kan bedriva näringsverksamhet är en annan fråga, säger  Bengt Palmqvist.