Färre nya volontärer trots ökat behov

1:16 min

Flera volontärverksamheter har sett ett ökat behov av frivillga efter förra årets flyktingvåg. Nätverket Internationella Bekantskaper (IB) är en av dem.

För ett år sedan exploderade volontärintresset i hela Sverige, menar Andreas Bjunér, en av sex verksamhetsutvecklare på Internationella Bekantskaper (IB).

– De som kom förra året slussas in i våra verksamheter nu. Vi jobbar med språkutvecklingen och integrerar genom språket så till oss kommer de när de varit ett tag i Sverige och behöver utveckla sin svenska och få hjälp med det.

Volontärerna ställde sig i kö. Anna Herou som tillsammans med Maria Ekeman samordnar IB:s internationella språkkafémöten på Historiska museet berättar.

– Jag tror att det var många som kände det den hösten, att man vill göra någonting. Och jag tyckte att det här språkkaféet är någonting som jag känner att jag skulle kunna göra länge och någonting som jag kan bidra med.

Många har tänkt så. Och nu vill de på IB gärna se den trenden på nytt. För enbart deras verksamhet har ökat med nästan 40 procent i år. Deras frivilliga ger läxhjälp, språkstöd åt barn och vuxna och de leder de efterfrågade kultur- och sportaktiviteterna.

Artem Dudkin började besöka språkkaféet för två år sedan då han flyttat till Sverige. I dag är han praktikant på Historiska museet.

– Språkkaféet gav mig mycket praktik, mycket information om Sverige så att jag har börjat förstå svenska bättre, säger han.

IB har i dag fler aktiviteter på fler adresser för fler intresserade men har samtidigt en ganska stabil skara på drygt 500 volontärer. Men nya volontärer behövs, säger Andreas Bjunér.

– Utan volontärerna går det inte. Det håller upp hela vår verksamhet.

Förutom IB är det bland andra Rädda barnen, Röda korset, Individuell Människohjälp och Refugees Welcome som erbjuder liknande aktiviteter.