Psykiatrin rustar när många asylsökande får avslag

1:28 min

Hundratals ensamkommande ungdomar från framförallt Afghanistan har fått avslag på sina asylansökningar. Nu rustar landets regioner och landsting för en ökad psykisk ohälsa.

– I mitt hjärta var jag förtvivlad, säger Jamal som hade varit i Sverige i ett år när han fick sitt avslagsbeslut.

Just nu finns nästan 20 000 ensamkommande ungdomar från Afghanistan i Sverige. Runt 75 procent i den gruppen får stanna i Sverige enligt Migrationsverket. 

Det nya avtalet mellan Sverige och Afghanistan som ska göra avvisningarna lättare har gjort att oron i gruppen har ökat.

Asylsökande barn har samma rätt till vård som svenska medborgare, och i Region Skåne märks det nu att fler behöver akut hjälp med exempelvis oro, ångest och självmordstankar.

– De senaste månaderna har vi sett en viss ytterligare ökning av asylsökande ungdomar som efter ett beslut om avslag söker akut hjälp, säger Sofia Eberhard, verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykatrin.

18 av landets 21 landsting och regioner har svarat på en fråga som Ekot ställt om hur de hanterar den ökande psykiska ohälsan bland asylsökande.

Norrbotten, Kalmar, Gotland och Värmland gör inga ytterligare satsningar utöver det som redan görs för asylsökande, men 14 landsting och regioner uppger att de genomför fler åtgärder. Jönköping, Dalarna, Halland, Skåne och Örebro län anställer fler.

Jamal berättar att många av hans afghanska vänner är ensamkommande ungdomar som fått avslag och nu mår dåligt.

– De kan inte sova och tänker hela tiden på vad som kommer att hända. De har blivit oroliga och orkar inte heller gå i skolan och vara på lektion och lyssna.

Jamal har haft svårt att sova och har pratat med sin skolkurator sedan han fick beskedet som han har överklagat:

– Även om jag har fått avslag är allt inte slut. Vi får se vad de kommer bestämma.