Samhälle

Kjell Albin Abrahamson: Jag är en ensam riddare i den kyliga natten

14 min

Intervju med Kjell Albin Abrahamson 2015 i Sveriges radio Jämtland om Sverige och Europa. Samtalet kom att handla om politiska ideologier, frispråkighet och Sveriges flyktingpolitik.

Kjell Albin Abrahamson höll ofta föreläsningar i hemlänet Jämtland. På väg till Gällö, 4 mil sydost om Östersund, stannade han till på SR Jämtland en sen, mörk eftermiddag i november 2015. Föredraget skulle handla om Sverige och Europa och detsamma gjorde intervjun.

Kjell Albin såg på sig själv som en stark europavän och var samtidigt starkt antikommunistisk. Med glimten i ögat kände han sig ibland som en "ensam riddare i den kyliga natten":

- Alla normalt tänkande människor är antinazister och antikommunister, men eftersom massmedia till 80% består av människor med sympatier till vänster betraktas det som kontroversiellt att vara mot kommunismen, menade han.

Han hade i samtalet mycket tankar kring den stora strömmen av invandrare till Sverige, vilket väckte debatt i hemlänet Jämtland. Han nämnde bland annat att de uteblivna samtalen om invandringens effekter och den uteblivna diskussionen kring vilka olika typer av flyktingar som kommer hit, fjärmar folket från politikerna.

- Jag tror att vi har skrämmande lågt i tak i Sverige. Det ledde bland annat till att ingen vågade dra i nödbromsen. Det har istället gjort att folk tigit och vart fjärde år röstat på ett parti som har det här som huvudfråga. Men det är ju inte bara de mörka krafterna som tystas, utan även snälla, hyggliga människor som varit bekymrade över situationen när asylsökande väntar i år på besked, och sen inte får stanna. Över polisväsende, sjukvård, skola, vården och omsorgen.

I intervjun får han frågan om han räds för att uttrycka sina åsikter, och vad det kan göra för bilden av honom själv som person:

- Jag har av någon utpekats som främlingsfientlig, men jag kan påminna att inom min familj finns fem olika nationaliteter, tre olika religioner och jag har i hela mitt vuxna liv arbetat utomlands och arbetat för fred och förståelse mellan folk och länder.

Kjell Albin Abrahamson föddes i Östersund 1945 och gick bort i Gdynia, Polen, 22 september 2016. Han arbetade för Sveriges radio en stor del av sitt liv bland annat som utrikeskorrespondent i Östeuropa, på kulturredaktionen och i P1 som programledare. Han skrev ett flertal böcker och en mängd tidningskrönikor.