Erdoğan hotar öppna gränserna till Europa

2:00 min

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hotar med att öppna gränserna för flyktingar till Europa. Uttalandet kommer dagen efter att EU-parlamentet röstat för att frysa medlemsförhanlingarn med Turkiet- här är Istanbul.

 ”EU, se på mig. Om ni går längre kommer gränserna att öppnas, tänk på det”.

President Erdoğans uttalande på en konferens i Istanbul möttes av jubel. Det är inrikespolitiskt populärt att sätta tummen i ögat på väst.

EU-parlamentet röstade igår för att åtminstone tillfälligt lägga medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på is, det är ingen bindande omröstning då det är medlemsländerna som måste besluta. Men bakgrunden är vad man anser regeringens oproportionerliga och hårdföra reaktioner på kuppförsöket i somras.

”Hot kommer inte att fungera på mig och det kommer inte att fungera på det här landet” sa Erdoğan som anklagade EU för att bryta sina löften, medan Turkiet tar ansvar och tar hand om uppemot 3,5 miljoner flyktingar.

Han syftar till överenskommelsen i mars som i stort sett stoppat flyktingströmmen till Europa.

I utbyte mot att Turkiet bland annat skärpte sin övervakning av både land-och havsgränserna mot Europa skulle EU bland annat öka takten i medlemskapsförhandlingarna och slopa visumkravet för turkiska medborgare som reser till EU.

Men EU menar att innan man kan öppna nya så kallade kapitel i förhandlingarna med Turkiet så måste Turkiet bland annat mildra sina terrorlagar som EU anser slår alldeles för brett.

Relationen mellan EU och Turkiet har varit iskall sedan kuppförsöket och Turkiet har också anklagat EU för att inte ha fördömt kuppförsöket i tillräckligt hårda ordalag 

Nu ställs relationen på sin spets och många Europeiska politiker lär drabbas av skrämselhicka när Erdoğan hotar att öppna gränserna till EU. Den turkiska regeringen har också varit tydlig i sin retorik mot EU: Det är inte vi som behöver EU, det är EU som behöver oss.