Persson och Marhlo testar motions-Sverige: Nordic Military Training

13 min

Björngång, ankgång och burpees. Den här veckan testar Persson och Marhlo Nordic Military Training.

Instruktör Bruno Cosnier, med ett förflutet i franska främlingslegionen, drillar träningsgruppen med löpning, armhävningar, upphopp och jägarvila. De går med huvudet först nedför en trappa och genom en morgonmörk skog kravlar de sig fram med, för Marhlo, nya begrepp som björngång och ankgång.

Träffa också Cecilia Åhman som använt sig av Nordic Military Training för att ta sig igenom panikångest och utmattningstillstånd.


Nordic Military Training skapades under Koreakriget när militärledningen upptäckte att soldaterna som skickades dit var i usel fysisk form. På små ytor och under kort tid var de tvungna att förbättra sin styrka och uthållighet. Utifrån den träningen utvecklades vad som idag är Nordic Military Traning - NMT.

Här tränas muskelstyrka, kondition och uthållighet men också det mentala sätts på prov. Ingen i gruppen lämnas efter. Är det någon som inte orkar fullfölja får de andra i gruppen bära hen tillbaka.

NMT bedrivs oftast utan några redskap. Istället används kroppsvikten och det som finns att tillgå i skog och mark. Inget pass är det andra likt men du blir garanterat smutsig varje gång. Passen tänjer på dina gränser.