Allt fler köper bostad till sina barn

1:52 min

Det blir allt vanligare att föräldrar hjälper sina barn att köpa lägenhet. Det enligt organisationen Bostadsrätterna som får allt fler samtal från föreningar om hur de ska ställa sig till föräldrars bostadsköp.

Studenten Zita Alves, 21, fick inte ta ett eget lån när hon skulle ut på bostadsmarknaden. Hon fick hjälp av sina föräldrar när hon köpte en bostadsrättslägenhet i Vällingby i Stockholm.

– Eftersom jag är student så fick jag inte ta lån själv och då löste vi det på så sätt att mina föräldrar belånade sitt hus, så vi kunde köpa en lägenhet till mig, säger hon.

Är det vanligt att ungdomar gör så i dag?
– Ja, det tror jag. Många som såg att jag köpte kontaktade mig och frågade hur jag gjorde, och jag har hört om andra som gjort på samma sätt, att föräldrar antingen köpa lägenheten, eller ta lån åt dem, säger Zita Alves.

Organisationen Bostadsrätterna får in allt fler samtal från bostadsrättsföreningar med frågor om hur föreningen ska ställa sig till att föräldrar vill köpa bostadsrätter till sina barn.

Det är främst i storstadsregionerna och på universitetsorter, där bostadsbristerna är stor, som föräldrar hjälper sina barn ut på bostadsmarknaden på det här sättet.

– Ibland köper barnen tillsammans med sina föräldrar lägenheten, och alla är medlemmar. Ibland köper föräldrarna lägenheten och hyr ut till sina barn, och den tredje varianten är att barnet köper bostadsrätten och då brukar föreningen kräva ett borgensåtagande eller någon annan säkerhet från föräldrarna, säger Ulrika Blomqvist, som är VD för Bostadsrätterna.

Ofta handlar det om föräldrar som själva har en bostadsrätt eller villa och som kan använda sin bostad som säkerhet för lånet.

Men vad händer om bostadsrättspriserna skulle sjunka?
– Så länge man inte behöver sälja brukar det inte vara något problem. Men skulle bostadsrättspriserna sjunka drastiskt så man har mer lån än vad bostadsrätten är värd, får man med sig en del av skulden som inte blir avbetalad, säger Ulrika Blomqvist.

Hur löste ni bostad till era barn? Diskutera på P4 Stockholms Facebooksida.

Samtidigt är det här ingen lösning för familjer som bor i hyresrätt för att deras barn ska kunna ta sig ut på bostadsmarknaden, menar Blomqvist.

– Många unga måste få hjälp med kontantinsatsen. Och det är klart att det är nog enklare om man har föräldrar som sitter i ett boende där skulden är nedamorterad eller borta, som kan använda sin bostadsrätt eller sin villa som säkerhet för lånet till barnet också.