Ljusning i sikte för Öresundspendlare

1:24 min

Redan före jul kan enklare gränskontroller vara verklighet för tusentals tågpendlare över Öresund. Det hoppas Sveriges ambassadör i Danmark.

– Vi hoppas att det ska finnas någonting på plats ganska snart, helst före jul. Det här ska inte vara så svårt, även om det är komplext i så måtto att det är väldigt många delfrågor inblandade, säger Fredrik Jörgensen, Sveriges ambassadör i Köpenhamn. 

Häromdagen sade inrikesminister Anders Ygeman att han hoppades att en lösning skulle vara på plats innan det nuvarande beslutet om gränskontrollerna löper ut, det vill säga den 11 februari. Men beslutet kan alltså komma tidigare. 

– Ambitionen är att hitta någonting som är så enkelt och smidigt som möjligt, som kräver så få formella överenskommelser som möjligt, säger Fredrik Jörgensen. 

Det som diskuteras är att svensk polis ska kunna göra gränskontrollerna ombord på tågen. De skulle därmed bara behöva göra ett vanligt uppehåll på Hyllie station i Malmö där gränskontrollerna görs idag istället för att bli stående i flera minuter.

Samtidigt testar DSB och Skånetrafiken enklare lösningar för id-kontrollerna som görs på Kastrup med målet att kunna återuppta tiominuterstrafiken med Öresundstågen. 

Samtalsklimatet förra året var bistert mellan Sverige och Danmark i den här frågan. Men enligt Ove Ullerup, Danmarks ambassadör i Sverige, har dialogen blivit bättre.

– Det är ganska bra samtalsklimat. Vi har ganska mycket kontakt, det är olika ministerier och ämbetsverk som är involverade i den här. Så det händer ganska mycket om man jämför med 2015. Vi har kommit ganska långt mellan den svenska och danska regeringen, tycker jag, säger Ove Ullerup.