Köpfri dag medveten krock med Black Friday

2:46 min

I dag är det Black Friday, och handeln når nya höjder. Men samtidigt är det den köpfria dagen, och det är ingen slump att dagarna ligger på samma dag.

– Det innebär att vi avstår från att konsumera under 24 timmar. Det är en kampanjdag, som uppmärksammar frågan om överkonsumtion, säger Göran Hådén, som arbetar med den köpfria dagen. 

Varför är det viktigt? 

– Dels är det miljöaspekten. I dag lever vi svenskar som om det fanns fyra jordklot, och det finns ju bara ett och så kan vi inte fortsätta i längden. Men sen funderar jag också på vilken betydelse shoppingen har fått i våra liv. Det är mycket köpande idag om man jämför med förr – men man kan fråga sig om detta gör oss lyckligare. 

Hur utbrett är den köpfria dagen?

– Det finns en mycket större förståelse för dessa tankarna i dag än för tio, femton år sedan. Men sen kan det vara svårt i praktiken att avvika från normerna som samhället kretsar kring. 

I och med att den köpfria dagen sammanfaller med Black Friday uppstår en kamp – mellan handlarna, som vill att folk ska köpa så mycket som möjligt, och de som förespråkar den köpfria dagen, som står för det motsatta. 

– Det är medvetet att den köpfria dagen är samma dag som Black Friday. Den visar på ett alternativ istället för att köpa så mycket som möjligt kan man fundera lite på ens livsstil och att det finns andra viktiga värden i livet som inte handlar om hur många prylar man har, säger Göran Hådén.