Knackigt för italiensk ekonomi

Italiens ekonomi går dåligt. För tredje gången på fyra år har Italien kommit till ett läge av recession, alltså negativ tillväxt. Nu kräver den italienska centralbankschefen hårdare tag för att få fart på ekonomin.

Italien är Europas tredje största ekonomi och de många små företagens land. Under 1980-talet blomstrade den italienska ekonomin, men de senaste åren har det gått betydligt sämre.

Många små familjeföretag har helt enkelt blivit ifrånsprungna i globaliseringens tidsålder, när de inte har lyckats ställa om produktionen tillräckligt snabbt.

- Utbildningsväsendet är ålderdomligt och de etablerade företagen har inte anpassat sig, det säger Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo.

Under årets första kvartal backade den italienska ekonomin, tillväxten var alltså negativ. Italiens ekonomiminister Domenico Siniscalo hoppas på att tillväxten ska sluta på plus minus noll i år, och tror att recessionen är över - men alla är inte lika hoppfulla.

Chefen för den italienska centralbanken, Antonio Fazio, sade på onsdagen att tillväxten kan bli negativ även för helåret 2005 och att regeringen måste minska utgifterna, öka de offentliga investeringarna och gradvis minska företagsskatterna, för att få fart på ekonomin.

Tabell
Italiens BNP-tillväxt på årsbasis (%):
2000 3,2
2001 1,7
2002 0,4
2003 0,4
2004 1,0
2005* -0,6
2006* 1,1
*=prognos enligt OECD

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se