Alliansen tappar sitt försprång

1:03 min

Alliansen leder bara med en procentenhet, enligt Svensk väljaropinion. Överraskande eftersom oppositionen brukar vara starkare i mitten av en mandatperiod, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

– Att det går så här relativt dåligt för oppositionen strider mot den historiska erfarenheten. Här har vi en regering som har uppenbara problem, då ska de tappa mer jämfört med oppositionen, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I mitten av en mandatperioden är det vanligt att oppositionen leder mycket mer, och att det inte ser ut så nu är extra uppseendeväckande. Detta eftersom det samtidigt finns ett stort missnöje med politiken, berättar han.

Trots det har Socialdemokraterna fortsatt att långsamt öka sitt stöd, medan Moderaterna tappar. Skillnaden mellan blocken är nu bara en procentenhet, till Alliansens fördel.

– Så den stora förvånande tiotusenkronorsfrågan är, varför är det så? Det är antagligen kopplat till Sverigedemokraternas ställning. SD för in helt nya förutsättningar i svensk opinionsbildning.

Esaiasson tror att Sverigedemokraterna kan vara förklaringen, att partiet i stället för Alliansen suger upp missnöjet mot regeringen. Sverigedemokraterna får 17,1 procent i mätningen.

– Det är mer oppositionens svaghet än regeringens svaghet som måste förklaras, säger statsvetaren Peter Esaiasson.