Natomedlemskap delar Montenegro

2:14 min

Många minns fortfarande hur försvarsalliansen bombade landet under Kosovokriget och är kritiska till att Montenegro väntas gå med i Nato nästa år.

– De bombade oss, de bombade våra barn, säger Franjo Lucaj, som sitter inne på serveringen intill Kristi uppståndelsekyrkan i Montenegros huvudstad Podgorica. Han dricker fruktbrännvinet raki.

För 17 år sedan, för att få ett slut på Kosovokriget, fällde Nato, utan FN:s godkännande, bomber över Serbien och Montenegro. Efter Jugoslaviens sammanbrott utgjorde de tillsammans en federal republik.

Enligt Human rights watch dödades omkring 500 civila i bombningarna, 8 personer i Montenegro.

– Natomedlemskapet är en skam för våra makthavare, säger Franjo Lucaj.

En bit bort, på torget som ligger mellan George Washington-boulevarden och Moskvagatan säger juridikstudenten Andrea Krgovic att Nato, tvärtom, är bra för landets säkerhet och för utvecklingen.

Frågan om ett Natomedlemskap delar Montenegros befolkning, precis som frågan om självständighet från Serbien delade befolkningen när man folkomröstade 2006. Då sa 55,5 procent ja till att bryta sig loss från Serbien och efter bara tio år som ett självständigt land är Montenegro nu på väg in i den västliga försvarsalliansen Nato.

I december förra året kom den formella inbjudan och nu ska medlemskapet godkännas av Montenegros parlament. Men också de politiska partierna är splittrade i frågan och det senaste året har delar av oppositionen demonstrerat mot ett medlemskap.

I parlamentsvalet i oktober fick det regerande Demokratiska socialistpartiet flest röster men inte tillräckligt många för att bilda regering på egen hand och just nu pågår förhandlingar med andra mindre partier.

Ryssland, som har traditionellt starka band i regionen, har högljutt protesterat mot Natos inbjudan till Montenegro och från rysk sida har man talat om "svarsaktioner".

På torget i Podgorica ropar den pensionerade boxaren Mirsad Machmutovitj på sin hund. Han är inte rädd för Ryssland

– Montenegro är så litet. Ingen, särskilt inte stora Ryssland, skulle någonsin attackera vårt land, säger han.