Exilkubaner hoppas på hårda tag mot Kuba

2:24 min

Många exilkubaner i Miami, Florida, reagerade starkt och känslosamt på beskedet om Fidel Castros död och vill se regimskifte i sitt gamla hemland.

Vår korrespondent Inger Arenander har träffat flera exilkubaner som stödjer den tillträdande presidenten Donald Trump och tror att han ska kunna påverka regeringen på Kuba. Men Trumpanhängare i Little Havana i Miami är inte riktigt säkra på vad Donald Trump vill.

– Han kommer få till en bättre uppgörelse än den vi har nu, säger Cido Sousa, som röstade på Donald Trump.

President Barack Obamas uppgörelse med Kuba om lättnader i restriktioner och återupptagna diplomatiska förbindelser ger han inte mycket för.

– De fick allt och vi fick inget, säger Cido Sousa.

Men hans fru Maria håller inte riktigt med.

– Jag tror det beror på hur saker och ting utvecklas på Kuba. Om Trump ser att det finns chans för en normalisering så behövs det inget embargo, så vi får vänta och se vad som händer, säger Maria Sousa.

Donald Trump, den tillträdande presidenten, har fördömt den kubanska ledningen som en förtryckarregim, men gett olika svar på frågan om sin Kubapolitik.

Från att han "förmodligen" skulle behålla diplomatiska relationer med Kuba, men förhandla fram en ny uppgörelse med bättre villkor, till att Obamas "eftergifter" ska återställas med ett penndrag från den nytillträdde presidenten.

Den blivande vicepresidenten Mike Pence anser att Obamas presidentbeslut ska tas tillbaka om det inte blir verklig religiös och politisk frihet på Kuba.

Cunnette Artigas, Trumpsupporter i Trumphatt, dansar på gatan i Lilla Havanna i Miami över Castros död, men är inte säker på om USA ska ha kvar sitt embargo mot Kuba eller inte.

– Det skadar det kubanska folket, men vi får se vilka som är den svagaste länken nu när Fidel Castro är borta och vilka som kommer att falla för kapitalismen, för den gillar alla, hävdar Cunnette Artigas.