Ny regering klar i Danmark

1:33 min

Danmark får en ny minoritetsregering. Detta sedan Venstre till slut kommit överens med stödpartierna Liberal Alliance och De Konservative.

– Regeringen kommer att behöva kompromissa mycket, men det kommer också göra det lättare för regeringen för att få igenom politiska förslag, säger Thea Wiborg, analytiker på Öresundsinstitutet, i Ekots direktsändning. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att den nya regeringen kommer att uppmuntra "flit och hårt arbete", och lägga vikt på att skapa mindre sociala och ekonomiska skillnader mellan människor.

Beskedet om att partierna enats kom under en presskonferens efter förhandlingar under helgen. Den nya treklövern har diskuterat en eventuell koalitionsregering sedan Lars Løkke Rasmussen (Venstre) bjöd in de två stödpartierna till samtal den 19 november. De nya ministrarna presenteras i morgon klockan elva på förmiddagen.

Statsministern har lockat samarbetspartierna med ministerposter för att undvika ett nyval. Under flera månader har Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen hotat att fälla regeringen om inte den högsta inkomstskatten i Danmark sänks med fem procentenheter.

– Men nu säger man att man har släppt siffrorna. I stället vill den nya regeringen att färre ska betala toppskatten, kommenterar Ekots Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

Det här är en optimistisk regering, enligt Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen.

– Vi ska vidta kraftfulla åtgärder och vi är optimistiska, säger han.

Det blir dock fortsatt en minoritetsregering, beroende av populistpartiet Dansk Folkeparti, som inte bjudits in till regeringssamtalen.

– Bildandet av den här nya regeringskoalitionen kommer troligtvis stärka Dansk Folkeparti, eftersom partiet får en stark förhandlingsposition, säger Ekots Samuel Larsson.

– Mindre invandring är grundbulten i Dansk Folkepartis politik, och det kommer regeringen och Dansk Folkeparti förhandla om nu.