PRESIDENTVALET I USA

Nya påståendet från Trump: Miljontals röstade illegalt

1:50 min

USA:s tillträdande president Donald Trump hävdar att miljontals människor röstade illegalt i det amerikanska presidentvalet. Han redovisar ingen grund för påståendet, som han gjorde i en av en serie arga tweets.

Rösträkningen pågår fortfarande i det amerikanska presidentvalet, men det står redan klart att Hillary Clinton fått flest röster, runt två miljoner fler än valets segrare Donald Trump.

Rösträkningen och kontrollen av rösterna har nu piskats upp till en ny politisk storm, där den tillträdande presidenten angriper sin tidigare motståndare Hillary Clinton, Demokraterna och det gröna partiets ledare Jill Stein.

Hillary Clinton har alltså fått flest röster, men det spelar ingen roll för resultatet. I USA vinner den som får flest elektorer i en modell där varje delstat räknas för sig och vinnaren för det mesta tar allt.

Igår hävdade Donald Trump i en arg tweet att han skulle ha fått flest röster också om det inte vore så att miljontals röstat illegalt. I en annan tweet skrev han att det förekommit allvarligt fusk i delstaterna Virginia, New Hampshire och Kalifornien, där Clinton vann. Hittills har Trump inte presenterat något underlag för sina påståenden om fusk.

Så sent som i lördags, dagen innan, hävdade han tvärtom i ett uttalande att resultatet av valet borde respekteras istället för att utmanas och utnyttjas, men då var hans kritik riktad mot det gröna parties ledare Jill Stein. Hon har begärt omräkning av rösterna i delstaten Wisconsin och kommer troligen att begära det även i Michigan och Pennsylvania. Det är bara skoj och slöseri med pengar, anser Donald Trump, och kommer inte att påverka valresultatet.

När Clintons kampanj sedan anslöt sig till omräkningskravet anklagade Trumpsidan henne för hyckleri, framförallt för att Clinton riktade svidande kritik mot Trump när han höll öppet för att inte acceptera valresultat.