STUDIO ETT MÅNDAG 28 NOVEMBER

Ärkebiskop Antje Jackelén på besök hos koptiske påven i Egypten

27 min

Den svenska ärkebiskopen Antje Jackelén har besökt den koptiska kyrkan i Egypten, en av de äldsta kristna kyrkorna i Mellanöstern. I Egypten finns cirka 15 miljoner kristna kopter. Rötterna och traditionen är starka. Men Egyptens kopter har också utsatts för förföljelser och övergrepp, nedbrända kyrkor och trakasserier som lett till att många kopter tvingats lämna sina byar.

Den svenska ärkebiskopens besök till den koptiska ortodoxa kyrkan har lett till viss oro över hur den ortodoxa och traditionstyngda kyrkan skulle hantera en kvinnlig ärkebiskop. Och även om det har funnits kritik inom den koptiska kyrkan, fick Ärkebiskop Antje Jackelén ett pampigt mottagande med klämtande kyrkklockor, trumvirvlar, orkestrar och ett varmt möte med den koptiske påven.

Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat både den koptiske påven Tawadros, Ärkebiskop Antje Jackelén, kritikiska präster och en av de koptiska kvinnor som utsatts för ett exceptionellt vidrigt övergrepp i en by utanför Minya. Hon är 69 år gammal och i somras släpades hon naken genom byn Al Karm som bestraffning för att hennes son beskylldes för att ha en utomäktenskaplig kärleksaffär med en muslimsk kvinna.