Algoritmen som konstutställare

6:08 min

Kan artificiell intelligens användas till att bedöma konst? Galleriet Platform Stockholm har i tre år använt ett urvalssystem som styrs av algoritmen Curatron. Till den söker nu 1400 konstnärer från hela världen.

Med profetiska utsagor från tidiga IT-tänkare på 1960-talet som J C R Licklider, lockar utställar-algoritmen Curatron med denna nostalgiska video konstnärer från hela världen att ställa ut på Platform Stockholm.

Systemet med en algoritm som curator skapades av Platform Stockholms grundare Cameron MacLeod, som nu far runt till dom tre andra gallerierna i Bergen, Vilnius och Köpenhamn som också utnyttjar Curatron.

Platform Stockholm ligger i ett ateljekomplex nära konsthallen Färgfabriken i Liljeholmen, och Carl-Oskar Linné förklarar hur det fungerar. På hemsidan får konstnärerna lämna bilder och ett kort CV. Därefter finns möjligheten att välja vilka medutställare man kan tänka sig, och därefter räknar algoritmen ut vilka kopplingar mellan de sökande som är starkast, och utifrån dessa värden presenterar Curatron de utvalda.