Professor: Morfinplåster dödar dementa

Antalet sålda förpackningar av en typ av morfinplåster har ökat med mer än sju gånger på tio år, och det mesta har gått till personer över 80 år. Det liknar dödshjälp anser geriatrikprofessor.

– Det är en behandling som har ökat enormt till människor med demenssjukdom med syftet i många fall att lindra smärta. Men användningen har gått över så att man nästa kan börja prata om aktiv dödshjälp. Att man avlivar människor med demenssjukdom för att man kanske tycker att det är billigast och bäst att bli av med dem, anser Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Morfinplåstren sätts på ryggen på en demenssjuk och räcker en vecka, men ger många biverkningar, enligt professor Yngve Gustafsson. Patienten blir oftast väldigt mycket tröttare, mer dement, förlorar törst och hunger, blir förstoppad och får svårt att kissa.

Enligt statistik som E-hälsomyndigheten tagit fram åt Vetenskapsradion så har antalet sålda förpackningar av ett mycket vanligt smärtstillande plåster för äldre som heter Norspan (aktiv substans: Buprenorfin) ökat med 744 procent mellan år 2006-2015.

Drygt hälften av plåstren har skrivits ut till personer över 80 år. Professor Yngve Gustafson anser att morfinplåsteranvändningen till demenssjuka i Sverige är djupt oroande.

– Den enorma ökningen av morfinplåster vi har fått i Sverige, den undrar jag om den inte är rätt unik i världen, säger Yngve Gustafson.