Anton föreläser om Tourettes syndrom

3:05 min

Anton Håkansson från Sundsvall har levt med Tourettes syndrom i elva år och vill nu föreläsa för att upplysa om en diagnos som inte många har koll på.

Det hela började när Anton var åtta år och han blev förkyld. Han började då få kraftiga kraxningar som inte gick över efter förkylningen. Det blev sedan flera tics med skrikningar och ryck. 

Antons mamma anade snabbt att det handlade om någon form av tics men Anton ville inte acceptera det. 

Det hamnade i en förnekelse. 

– Det hamnade i en förnekelse på en gång så fort mamma sa att det här måste vara någonting i stil med tics. 

Efter han fått diagnosen Tourettes syndrom erbjöds han behandling och eftersom mediciner hade biverkningen som gjorde att det kunde ändra personligheten så valde Anton och hans föräldrar att han skulle gå i KBT-terapi. Men eftersom han förnekade sin Tourettes så var det svårt att få hjälp på det viset.

– I och med att jag var i en förnekelse så var det inte ett enda tics under varje BUP-samtal så min kurator kunde inte hjälpa mig eftersom hon inte såg mina tics.

Men så fort han åkte från kuratorn så kom ticsen tillbaka.

Anton blev mobbad under högstadiet på grund av sin diagnos och det gjorde det svårare för Anton att acceptera den.

När han började på gymnasiet slutade mobbningen och Anton kunde börja acceptera sin diagnos mer och mer. Anton är nitton år idag och han kunde acceptera Tourettsen helt för ungefär ett och ett halvt år sedan och nu använder han sin diagnos som en konversationsstartare. 

– Ibland så kan ett bra sätt att börja prata med en ny människa vara att göra ett tics. Då frågar den vad det är och då kan man säga att man har Tourettes syndrom och öppna en konversation. 

Håller föreläsningar

Idag håller han i föreläsningar där han berättar om hur det är att leva med Tourettes syndrom. Han menar också att kunskapen bland allmänheten inte är så stor så han vill upplysa mer så att han ska kunna ta död på några av fördomarna. 

– Det har blivit en stor fördom att folk med Tourettes svär. 

Det förekommer men det är vanligare med motoriska tics så som blinka mycket eller enklare vokala tics som till exempel kan vara att man harklar sig mycket.