Tar tid att få förnyat arbetstillstånd – arbetsgivare oroas

2:20 min

Sedan reglerna för arbetskraftsinvandring skärptes 2014 har Migrationsverkets handläggningstider för förnyade arbetstillstånd ökat kraftigt.

Andrey Shavorskiy är en av forskarna som arbetar på forskningslaboratoriet Max IV i Lund, som invigdes i somras. Synkotronljusanläggningen är världsledande inom materialforskning. Han ansökte, enligt Migrationsverkets regler, om förlängning av sitt arbetstillstånd tre månader innan det löpte ut.

– Det skulle ta åtminstone ett år, säger Andrey Shavorskiy som är rysk medborgare.

Som medborgare i ett icke EU-land behöver han arbetstillstånd för att jobba i Sverige. Beskedet att förlängningen skulle ta ett år innebar att han inte skulle få sitt tillstånd förlängt innan det första löpte ut.

Under tiden skulle han inte kunna resa i tjänsten, till exempel till leverantörer till Max IV. Utan giltigt tillstånd riskerade han att inte komma in i Sverige igen. Hade han vetat det, hade han funderat en gång till innan han tog anställning här.

– Det hade kanske inte ändrat mitt beslut, men jag hade definitivt tänkt på det, säger han.

Till slut kom förlängningen i tid, men Max IV har andra anställda som fått vänta. Personalsamordnaren Anna-Lena Torstensson oroar sig för att det här kan påverka Max IV:s möjligheter att rekrytera till nyckelfunktioner:

– När vi rekryterar, rekryterar vi de bästa i världen och sedan tittar vi varken på ålder eller nationalitet, säger hon. 

Den som söker en förlängning måste sedan 2014 visa att man har haft rätt lön och betalda försäkringar för varje månad man jobbat. Det har gjort att handläggningstiderna på Migrationsverket har ökat, från en mediantid på en månad 2014 till fyra månader nu. Dessutom ökade antalet asylsökande kraftigt förra året, vilket ytterligare har spätt på handläggningstiderna.

Nyligen föreslog riksdagens socialförsäkringsutskott att en sittande utredning ska få i uppdrag att se över om reglerna ska ändras. Under tiden sätter Migrationsverket in fler handläggare och förenklar rutinerna.

– Förhoppningen är att alla de här åtgärderna ska leda till att handläggningstiderna kortas ner framöver, säger Robert Kollberg, enhetschef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.