Delfinshow utanför Orust

1:45 min

Färjan mellan Orust och Käringön har fått sällskap av en delfin de senaste dagarna.

En delfin har gjort färjan mellan Käringön och Orust sällskap de senaste dagarna. Gunnar Arwidson, boendes på Käringön, fångade delfinen på bild i helgen.

– Jag hade min kamera med mig och ställde mig bredvid några unga flickor som skriade till helt plötsligt. Då ser jag att delfinen dyker upp och så skriker tjejerna till igen. Så försvann den ner under vattnet, sen kom den tillbaka på nytt. Så gjorde den 20-30 gånger och varje gång skrek tjejerna precis som när de ser en popartist.

Gunnar Arwidson berättar vidare att det inte är första gången den dyker upp vid färjan, och menar att den uppehållit sig i Käringöfjorden i flera veckor.

Enligt P4 Västs expert på djur och natur, Jan Uddén, rör det sig om en sadeldelfin, på engelska kallad common dolphin, alltså en vanlig delfin, men så vanlig är den inte i just detta område.

– Vitnos eller öresvin är vanligare, men vi har flera fynd av den här sadeldelfinen nu, men just den här årstiden är det lite udda.

Jan Uddén säger att det kan vara en yngre hanne som är på väg att frigöra sig från flocken. Att följa efter båtar är ett vanligt karaktärsdrag för flera delfiner.

– De är barnsligt förtjusta i att ligga vid bogsvall och surfa på vågorna efter båtar. Vi vet att det här är intelligenta djur och det karakteristiska är att de leker mycket, säger Jan Uddén.