Mat med Malin: Så får du matglada barn

3:07 min

Grunden till matglädje får det lilla barnet redan i magen och att lära sig tycka om mat är en lång process för de flesta barn, enligt vår matinspiratör Malin Randeniye.

Malin Randeniye om barn och mat:

Många gånger tror jag att vi tänker lite tokigt när det kommer till det här med matglada barn och kinkiga barn. Många verkar tro att det är en egenskap som inte går att göra något åt. Jag träffar många föräldrar som säger “Mina barn är så kinkiga” eller “mitt barn äter allt”. Faktum är att i stort sett alla barn kan lära sig att äta all sorts mat. Däremot är det också viktigt att känna till att barn är naturligt skeptiska mot mat inte minst när de är små. Om föräldrarna då sätter etiketten “kinkig” på sina barn så är det lätt att man befäster ett beteende som barnet egentligen ska växa ifrån. Många gånger är det de vuxna som bidrar till barnets skepsis genom att till exempel säga “det där tycker du nog inte om” eller att servera barnen speciellt anpassad mat. För att bli matglad behöver man träna på olika sorters mat och ju tidigare man börjar med det desto enklare är det men det är aldrig försent. Tänk på att din attityd kring mat smittar av sig på dina barn. Så om du själv är nyfiken och positivt inställd till mat och matlagning så kommer dina barn också att bli det så småningom.

Här är några tips på vad du kan göra för att få barn i olika åldrar intresserade av mat:

  • 0-1 år. Låt barnet amma om det går, amningen tar smak av mammans mat och vänjer barnet vid smaker. När barnet är mellan 4 och 6 månader behöver man börja med smakportioner. Se barnets första kontakt med mat som justen träning i smak och koncistens.
  • 2-5 år. Låt barnet lära känna de vuxnas mat och uppmuntra barnet att våga prova olika saker. Låt inte maten bli ett tvång utan låt barnet själv vänja sig vid ny mat i sin takt. Fortsätt att servera mat flera gånger även om barnet inte vill äta det första gången.
  • 6-10 år. Låt gärna barnen vara med och handla och laga maten, låt dem lära sig om sambandet mellan kroppen och maten och om hur maten odlas och produceras. Låt dem experimentera med smaker och matlagning
  • 11-15 år. Låt barnen känna att de får ta eget ansvar i köket. Låt dem laga och bjuda familj eller kompisar på mat. Eller vara ansvariga för matlagning någon dag i veckan.

/Malin Randeniye