Gigantiskt experiment ska avslöja beteendet hos materiens innersta

1:38 min

Idag utförs vad som kan vara världens största vetenskapliga experiment.

Det stora Bell-testet är öppet för alla som vill vara med. Man behöver bara spela ett enkelt spel på sin dator eller mobil, och syftet med experimentet är inget mindre än att slå fast hur den fysiska världen egentligen fungerar.

30 000 deltagare behövs och tolv forskningslaboratorier över hela världen är med. Ett av dem finns i Sverige, på Linköpings universitet.

Bell-testet handlar om kvantfysik, hur materiens allra minsta beståndsdelar beter sig. 
Små elektroner eller de fotoner som ljuset består av har egenskaper som verkar skapas först när vi tittar på dem.

En mätning på en partikel kan direkt påverka egenskaperna hos en annan som befinner sig långt därifrån, ett underligt fenomen som kallas sammanflätning.

I över 70 år har fysiker debatterat om materien innersta verkligen beter sig så här. Einstein till exempel tyckte inte alls om den här bilden av världen.

Men genom ett antal experiment genom åren har man visat med allt större säkerhet att det är just vad som händer. Den här mystiska fjärrverkan, där mätning på en partikel kan påverka vad som händer långt därifrån, är verklig. Teorin stämmer.

Nu ska man alltså testa det igen i ett jätteexperiment med forskare från USA, Europa, Asien, och Australien.

Alla som vill får vara med. Man behöver bara spela ett digitalt spel för att producera mängder med ettor och nollor som ska skapa oförutsägbarhet i experimentet, och därmed visa att kvantmekanikens svårförklarade förutsägelser faktiskt stämmer.

Länk till Bell-testet