Juha Sipilä anklagas för att tysta medier i Finland

2:06 min

I Finland får statsminister Juha Sipilä hård kritik för sitt agerande gentemot medierna. Statsministern anklagas för att ha försökt tysta public servicebolaget YLE:s rapportering om en möjlig politisk jävssituation. I dag avslöjades att han kanske också lyckades med det.

Bakgrunden till det som upprör i Finland i dag är nyheten i förra veckan, att släktingar till statsminister Juha Sipilä äger ett bolag som fått en stor order från det statliga gruvföretaget Terrafame. Den finska regeringen har nyligen beslutat att ge gruvbolaget hundra miljoner extra euro i stöd för att det ska kunna fortsätta sin verksamhet.

Frågan om huruvida statsministern kan ha varit jävig i det beslutet diskuterades flitigt i medierna i slutet av förra veckan.

Men kanske inte fullt så mycket ändå. I dag avslöjar den finska politik- och reportagetidskriften Suomen Kuvalehti att chefer på public servicebolaget YLE som först rapporterade om statsministerns släktingars bolag, under veckoslutet ska ha förbjudit sina redaktörer och programmakare att ytterligare rapportera om Sipiläs möjliga jävssituation. Och detta sedan statsministern själv hört av sig och anklagat redaktionen för att rapportera tendentiöst.

Statsministern ska även ha vidarebefordrat mejl med arg respons han fått av medborgare runtom i Finland efter rapporteringen.

YLE:s nyhetschef Atte Jääskeläinen bekräftar i dag att han och andra chefer avrått medarbetarna från en "oproportionerlig rapportering", men förnekar att statsministern själv skulle ha påverkat det beslutet. Samtidigt skriver han i att YLE var "på väg att bli en part i frågan", efter statsministerns anklagelser.

Statsminister Juha Sipilä kommenterade själv under eftermiddagen och sade att han visserligen skickat de påstådda meddelandena till redaktionen, dessutom i affekt, men att avsikten inte varit att styra bevakningen.

I Finland, som ligger på första plats på Reportrar utan gränsers pressfrihetslista, reagerar journalistorganisationerna och många medborgare starkt på avslöjandena om Sipilä och public servicebolaget YLE som ska vara oberoende.

– YLE får inte styras av politiker. Yttrandefrihet och journalistiska spelregler måste värnas, sade de finska radio- och tv-journalisternas förbund RTTL till nyhetsbyrån FNB i dag.