Björn Söder försvarar inskränkt polsk pressfrihet

12 min

Björn Söder (SD) säger att han inte tycker demokratin i Polen är i fara. I en debatt med Birgitta Ohlsson (L), tar sverigedemokraten den polska regeringens styrning av public service i försvar.

– Men man måste förstå att det kanske behövs en omdaning av systemet, och det kanske behövs även här i Sverige, säger han i P1-morgon.

Den polske presidenten Andrzej Dudas besök i Sverige för upp frågor som press- och yttrandefrihet på dagordningen, eftersom Polska nationalkonservativa Lag och Rättvisa (PiS) har kritiserats för att vilja styra polska medier.

Bland annat gör nya medielagar att finansministern numera kan sparka och utse nya chefer på public service-bolagen i Polen.

– Det är extremt allvarligt. Vi har en polsk högerregering som kör rakt i det vulgärnationalistiska diket genom att attackera både de fria medierna, och sätta rättsstaten ut spel, säger Birgitta Ohlsson (L) i P1-morgon.

– I Polen breder självcensuren ut sig bland journalister för att man kan straffas med böter. Vi ser också hur politiker lägger sig i på ett sätt i fria medier som är fullständigt oacceptabelt i en demokrati, säger hon.

Björn Söder säger att han inte tar de enskilda reformerna i Polen i försvar, men han anser att den senaste tidens utveckling i världen visar att det "socialliberala etablissemangets" tid börjar ta slut – och att en ny politisk era inträder.

– Värnar man det socialliberala etablissemanget då hojtar man till och skriker att demokratin är i fara, jag instämmer inte i det, säger Björn Söder.

– Det som har orsakat det här är den skandal som seglade upp när en miljardär försökte påverka en chefredaktör, förvisso på en privat tidning, att skriva fördelaktiga saker om den tidigare regeringen. Och det är det som den nuvarande regeringen använder som argument för att också styra upp public service-verksamheten som de tycker är ofördelaktig för det polska folket och ger en negativ bild av Polen.

Enligt Björn Söder anser den polska regeringen att hela medieetablissemanget är korrumperat, och försöker därför vidta åtgärder när det gäller de bolag man själv styr över.

– Jag försvarar inte den metoden. Men man måste förstå att det kanske behövs en omdaning av systemet, och det kanske behövs även här i Sverige, säger han.

Utvecklingen i Polen har kritiserats av både människorättsorganisationer och EU.

– Polsk mediepolitik har inget med EU att göra, det är en inhemsk fråga för polackerna, säger Björn Söder.

– Pressfriheten har sannerligen med EU att göra, för det är en av de grundläggande värderingar som länder måste ställa upp på för att komma med i unionen över huvud taget, säger Birgitta Ohlsson.