P4 STOCKHOLM GRANSKAR

Landstingets konsultnota: Över en miljard kronor

2:57 min

P4 Stockholm kan i dag avslöja att landstinget de senaste fem åren köpt in konsulttjänster för över en miljard kronor. Den allra största summan har gått till ledarskapskonsulter, visar en unik sammanställning.

Se P4 Stockholms grafik.

– Personligen så anser jag att det ger en signal av att det inte finns styrning och ledning högst upp i landstingshuset bland politikerna, säger Mira Nyberg, sjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

De senaste veckorna har sjukhuset Nya Karolinska Solna varit i fokus för granskningar och kritik. Det har handlat om hur NKS, enligt P1-programmet Kaliber, bara i år gjort av med drygt 50 miljoner kronor på tjänster från firman Boston Consulting Group som fått i uppdrag att utforma och införa den värdebaserade vård som ska bedrivas på sjukhuset.

Men P4 Stockholm kan nu avslöja en tidigare okänd kultur inom hela landstinget – en kultur som vuxit sig större de senaste åren. Vi kan visa hur i stort sett samtliga sjukhus, förvaltningar och verksamheter beställt dyra tjänster av flera olika konsultbolag, främst inom en kategori som kallas "Strategi och Management" – ledarskapskonsulter.

Det är ett fruktansvärt slöseri, för vi silar mygg och sväljer kameler här.

2012 var totalsumman för detta 98 miljoner kronor. Året efter hamnade notan på drygt 150 miljoner. Året därpå 205 miljoner. Och 2015 – 233 miljoner.

Preliminära siffror för 2016 visar på en marginell minskning i ökningstakten. Men totalsumman på fem år hamnar alltså på över 850 miljoner, som tillsammans med andra konsultkostnader inom exempelvis logistik, finansiella tjänster och säkerhet överstiger en miljard kronor.

Ovapå det tillkommer SLL:s övriga konsultkostnader, däribland SL:s verksamhet, Nya Karolinskas byggprojekt m.m. I P4 Stockholms granskning ingår inte dessa, utan vi har främst tittat på ledarskapskonsulter.

Professor i rättsvetenskap Joakim Nergelius vid på Örebro universitet är expert på konstitutionell rätt. Han säger att det är uppenbart att pengarullningen gått överstyr.

– Den är omfattande, den är väldigt stor. Det är inte så att det bara är en sak som kostat väldigt mycket pengar, utan här är det ju en mängd inhyrningar av konsulter, säger Joakim Nergelius.

Totalt sett blir det då väldigt stora summor. Det är ju inte bra.

Exempel på uppdrag som ledarskapskonsulter fått genom åren är upphandlingen av S:t Görans sjukhus – 70 miljoner, utformningen av Framtidens hälso- och sjukvård – 90 miljoner, samt mängder med mindre och större projekt.

Det handlar om allt från att styra upp möten och föra protokoll under landstingschefernas sammanträden till att hjälpa chefer som av olika anledningar, inte sällan på grund av brådska, behövt stöd. Exempelvis stöd i att avsluta pågående eller nya förändringar i arbetssätt och olika projekt inom landstingets verksamheter.

Se vår unika sammanställning över hur mycket varje verksamhet lagt på ledarskapskonsulter.

Allt som allt, totalt 850 miljoner.

– Alltså just nu, när årets löneöversyn för våra medlemsgrupper är klar, så känns det ganska upprörande med tanke på att vi hela tiden får höra att det inte finns några pengar. Det går inte höja lönerna, det går inte att göra någonting.

– Med dessa pengar skulle man kunnat ha ett antal av våra grupper i tjänst och kanske också kunnat öppna ett antal vårdplatser, säger Mira Nyberg, som är förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge.

Vet du mer? Kontakta P4 Stockholms reportrar.