Nobelpristagare kritisk till Trump

3:42 min

USA:s tillträdande president Donald Trumps ekonomiska politik kommer att innebära större inkomstskillnader mellan rika och fattiga och öka USA:s skulder.

Den slutsatsen drar en av årets Nobelpristagare i ekonomi, Oliver Hart på Harvarduniversitetet i samtal med Ekot.

– Idén att riva upp handelsavtal och införa tullar är inte bra för ekonomin eller de arbetare som Donald Trump vill hjälpa. Han vill sänka skatter och det kommer att öka underskottet. De rika har redan låga skatter i USA och att sänka dem kommer att öka inkomstskillnader som det vore bättre att minska, säger Oliver Hart som förärats ett av Nobelprisen i ekonomi.

Han är en av 800 fackekonomer i USA som uppmanade väljarna att inte rösta på Trump.

Den tillträdande presidenten har valt två finansmän, affärsmän till ekonomiminister och handelsminister, konstaterar Hart:

– Den goda nyheten är att de inte verkar galna, men de representerar sina intressen.

Det vore bra om Trump tog med några akademiker, tycker han

– Situationen är helt unik och jag oroar mig för vem Mr Trump ska fråga om råd för det är inte många ekonomer som stödjer honom.

Oliver Hart är också kritisk till att den tillträdande presidenten ingripit personligen och enligt uppgift lovat företaget Carrier ekonomiska fördelar för att inte flytta jobb till Mexiko som de planerat.

– Jag tycker inte riktigt att det ska vara presidentens uppgift. Hans uppgift är att försöka skapa villkor som är bra för alla.

Donald Trump har uppmanats av flera experter att dra en tydlig gräns mellan sig och sina företag för att undvika intressekonflikter. I går twittrade han att det ska ske men inte hur.

Ekonomipristagaren Hart tycker att konflikten kvarstår även om barnen skulle ta över allt ansvar som Trump har förutskickat, men säger spontant att han är mer oroad över andra konflikter i USA.

– Han bryr sig om sina barn och därför bryr han sig om företagen. För att vara uppriktigt oroar jag mig mer för annat inklusive ökad rasism i USA. Rasister tycker nu att det är legitimt att säga fruktansvärda saker på ett sätt som inte accepterades före Trump. Det oroar mig mer än hans familjeföretag, säger Oliver Hart.