Glädjande besked för kultur i utsatta områden

1:46 min

"Ålidhem äger" i Umeå är ett av 27 projekt som får pengar från Kulturrådet för att skapa sin egen kultur i utsatta områden.

Kulturrådets nya satsning Kreativa platser har fått ta emot över 200 ansökningar. I blickfånget för bidraget finns socioekonomiskt utsatta områden i landet.

I tisdags delades totalt 32 miljoner kronor ut till de utvalda projekten, från Luleå i norr till Malmö i söder. Målet är att de som bor i områdena själva ska få skapa, välja och ta del av kultur.

Vi besökte ett av projekten som har fått mest pengar, "Ålidhem äger" som bland andra Studiefrämjandet i Umeå står bakom. Där var stämningen efter beskedet hög.

– Vi fick projektet från Kulturrådet, skrattar en sprudlande glad Andrea Rodriguez.

Rodriguez är utvecklingsledare på Studiefrämjandet. Hon är den som har skrivit ansökan till Kulturrådet. Det har hon gjort tillsammans med en mängd föreningar, allt från iranska föreningen till en spelförening

Ålidhem i Umeå brukar räknas som ett miljonprogramsområde. Här bor framför allt tre grupper - personer som har bott i området länge, studenter och människor från världens alla hörn.

– Kreativiteten ligger i att nå ut eller att nå in till grupper och individer. För redan engagerade och redan intresserade personer, de är en enorm drivkraft i projektet, men det är ju personer och grupper som inte finns här som vi vill nå.

Det är regeringssatsningen på kultur som heter Äga rum som ligger bakom stödet, där totalt 100 miljoner ska delas ut mellan 2016 och 2018.

I Umeå kommer ledarskapsutbildning att vara en viktig del för att vem som helst själv ska kunna arrangera till exempel en föreställning eller en konsert.

– Och vi ser ju i vårt arbete hur det stärker människor att kunna bidra med just det som jag kan och det som jag känner att jag vill lära mig, eller har intresse för.

– Det blir inte lätt det här, men det blir väldigt kul, säger Andrea Rodriguez.