Lesbisk kärlek krypterad och osynliggjord i litteraturen

11 min

Länge var det både olagligt och tabubelagt med samkönade relationer, något som avspeglas i litteraturen. Men det fanns strategier för att ändå närma sig dessa teman.

– Man kunde skriva om det på så sätt att de som hade "nycklar" så att säga kunde se vad det handlade om, medan de som inte var intresserade eller kunde ta emot sådana berättelser slapp se det, säger litteraturvetaren Eva Borgström, författare till boken "Berättelser om det förbjudna: begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900-1935".

Även i den litteraturvetenskapliga forskningen har lesbisk kärlek dolts eller försökt att bortförklaras som "romantisk vänskap" kvinnor emellan.  

– Selma Lagerlöf var låghalt, det har man i historieskrivningen använt som ett skäl till att hon inte gifte sig. Man tänkte sig att handikappad som hon var kunde hon inte få tag på någon man.

Det starka tabut kring homosexualitet innebar också att historieskrivningen påverkades.

– Litteraturhistorikerna har velat sätta Selma Lagerlöf på piedestal. Då kan det inte finnas några som helst defekter och homosexualitet ansågs ju vid den här tiden som en förfärande defekt.

Lyssna på hela samtalet med Eva Borgström i ljudlänken ovan