
Växande grupp vill förbättra tonen i sociala medier
Som reaktion mot hatet i många kommentarsfält börjar fler människor kasta sig in i trådar som spårat ur. Facebook-gruppen #jagärhär har redan över 22 000 medlemmar.
Häromdagen skrev tidningen Dagens Industri en artikel om att Stockholms stad har bokat hotell och vandrarhem för att lösa boendet för nyanlända. När artikeln delades på Facebook började det komma in en del kommentarer som många nog skulle uppfatta som otrevliga och hatiska.
Men då hände något. Plötsligt kom kommentarer som var resonerande och balanserade, kommentarer som gillades av många andra.
Nästa alla de här nya kommentarerna avslutades med en hashtagen #jagärhär. Det finns nämligen en grupp på Facebook som heter just så. Sedan i våras går personer från gruppen aktivt in i Facebooktrådar som spårat ur.
– Det är en motreaktion och handlar om att nyansera debattklimatet, säger Mina Dennert som startade gruppen.
Mina Dennert beskriver kommentarsfälten som hatets arena - speciellt om det handlar om flyktingar eller feminism. Detta tror hon att fler och fler har börjat inse i takt med att debattklimatet i Sverige och omvärlden blivit hårdare.
– Det kan inte bara vara hat i alla kommentarer. Så ser liksom inte samhället ut. Det är ju en skev bild.
Gruppen #jagärhär har på kort tid fått över 22 000 medlemmar. Efter tips försöker personer i gruppen bidra med perspektiv och fakta i trådar som är för hatiska.
Folk börjar förstå allvaret med att inte säga ifrån.
– Börjar man prata trevligt och lugnt om sakfrågorna så gör andra människor också det. Vi märker redan skillnad, säger Mina Dennert och fortsätter:
– Folk börjar förstå allvaret med att inte säga ifrån. Om vi ska kunna behålla demokratin måste man börja engagera sig.
Finns det någon risk att kommentarsfält drunknar i era kommentarer istället?
– Alltså vi går bara in i trådar med jättemycket hat. Det handlar om att vanliga människor ska orka och våga, och ta plats.