”Sexköparna är vanliga killar med problem”

1:46 min

Sexköpare som söker hjälp är ofta män med jobb och familj och de blir allt yngre, menar Marie Johansson som är samtalsbehandlare och socialsekreterare i Stockholm.

Antalet ärenden om prostitution som kommer in till polisen i Norrbotten är inte många. Det framgår av den kartläggning som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen gjort om prostitution och människohandel under 2016, och som presenterades idag i Luleå.

Men efter att ha intervjuat och också granskat sexannonser på internet menar polisen ändå att prostitutionen är vanligare än vad många tror.

Marie Johansson, samtalsbehandlare och socialsekreterare på Kast ("Köpare av sexuella tjänster") i Stockholm, en verksamhet för stöd till köpare av sexuella tjänster. Det är frivillig behandling och kan handla både om prostitution och porrsurfning. Kast finns i Stockholm, Göteborg och Malmö men Marie Johansson jobbar även mot norra Sverige.

– Ja, man kan höra av sig till mig så hjälper jag till eller hänvisar vidare, jag har märkt att det som sexköpare kan vara svårt att söka hjälp på mindre orter, säger Marie Johansson.

Bilden av vem som köper sex har ändrats, menar Marie Johansson, somhar lång erfarenhet av stöd till köpare av sexuella tjänster.

– Många tror att det är äldre ensamma män som är kunder, men det är ofta män med jobb och familj, som kanske själva varit utsatta för övergrepp.

De här männen gör saker som de inte vill och behöver hjälp att komma ur sitt beteende.

– Många kommer frivilligt för att få hjälp, det är helt klart den mest motiverade målgruppen som jag jobbat med, säger Marie Johansson.

Hon tänker att man måste prata mer om detta så att en del skuld och skam försvinner och fler söker hjälp. I dagsläget är det bara en liten del av hela gruppen med de här beteendena som söker hjälp.

– Ett annat växande problem är att ungdomar som kollar på porr på nätet blir allt yngre, och en del blir så förstörda av det att de inte törs ha riktiga relationer, berättar Marie Johansson.

Hon tror att problemet blir ännu större i framtiden. Marie Johansson tycker att man i skolan borde ta upp vad man kan se på nätet, redan på lägre stadier.

– De vuxna måste kolla vad ungdomarna tittar på på nätet, det kan vara väldigt obehagliga saker som de får med sig till sexlivet och sexualdebuten, menar Marie Johansson som är samtalsbehandlare och socialsekreterare i Stockholm.