Europol befarar nya terrordåd av IS

2:31 min

Det är troligt att Islamiska staten kommer försöka utföra nya terrorattacker i Europa, enligt en ny rapport från Europol. Uppskattningar från europeiska säkerhetstjänster gör gällande att det just nu kan finnas dussintals personer som leds och organiseras av IS i Europa.

Enligt rapporten, som granskat Islamiska statens attentatsmetoder, kommer framtida eventuella attacker ske på liknande sätt som till exempel det som användes i Paris för lite mer än ett år sedan. Det vill säga bland annat med hjälp av hemmagjorda bomladdningar och skjutvapen.

Europols slutsatser baserar sig på att IS framgångsrikt utfört flera attentat i Europa med just det tillvägagångsättet.

Det finns också en risk för att terrorgruppens metoder som används i Irak och Syrien, till exempel bilbomber, utpressning och kidnappningar, också kommer användas i Europa, skriver Europol.

Dussintals personer som styrs och leds av IS finns på plats i Europeiska länder enligt uppskattningar från flera europeiska säkerhetstjänster. Attentaten som Europol varnar för kan antingen vara planerade och styrda av IS, men det skulle också kunna vara attentat som utförs av ensamagerande som inspirerats av gruppen.

Just ensamagerande gärningsmän är växande problem och de är ofta svårare att upptäcka och hindra för säkerhetstjänster och polis. Parallellt med det har det blivit svårare att spåra centralt planerade attentat eftersom IS använder krypterad kommunikation i allt större utsträckning.

Alla de EU-stater som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS är ett mål för Islamiska staten , enligt rapporten. Framförallt gäller det Frankrike, Belgien, Tyskland, Holland och Storbritannien.

Islamiska staten har de senaste åren alltmer riktat sig på attentat utanför Mellanöstern, ända sedan gruppens talesperson Abu Mohammad al-Adnani 2014 uppmanade anhängare att utföra attacker mot väst.

En av de första attackerna med internationell prägel var när en bomb exploderade på ett ryskt plan över Sinai halvön i oktober i fjol, efter det följde attentaten i Paris och Bryssel och, och enligt Europol, har hundratals attentatsförsök i Europa stoppats sedan dess.

En annan slutsats är att Libyen kommer bli en allt viktigare plats för IS när det gäller att planera och koordinera attacker framtiden, i takt med att gruppen förlorar alltmer territorier och styrka i Syrien och Irak.

Rapporten tar också upp det faktumet att de främsta offren för IS terrorism inte är européer, det är framförallt muslimer i Mellanöstern som dödats, och fortfarande dödas, av Islamiska statens bomber och skjutvapen.