#Bostäder

De bygger för framtida generationer

3:33 min

I Baskemölla ekoby gäller miljövänlig och klimatsmart livsstil. I vår växer byn med nya tomter och invånarna tycker att deras boende är framtiden.

I Baskemölla ekoby utanför Simrishamn bygger de boende sina hus i halm, lera, jord, trä eller andra naturligt nedbrytbara material. De återvinner också till exempel gammalt virke och tegel.

– Med tanke på klimatförändringarna är miljövänligt byggande framtiden. Det här är en fungerande experimentby, säger Mats Sundbeck.

Varför bor du här? 

– Jag har bott i ekobyar tidigare i 25 år av mitt liv. När barnen flyttade hemifrån såg vi det här. Min fru jobbar i Ystad och jag tycker det är värt att pendla till Malmö, säger Mats Sundbeck.

Ninni Henriksson berättar varför hon valde Baskemölla ekoby.

– Jag letade efter ett sammanhang och en bra plats för mina barn att växa upp på. Den ekologiska livsstilen är för mig en helhet i samverkan med naturen och människor. För mig räcker det inte att köpa ekologisk mat. Det man kan påpeka är också att sedan Simrishamn tog emot flyktingfamiljer bor två av familjerna här i hyrda hus. Det är bra inför framtiden att vi får in yngre familjer men alla behöver inte bygga och äga sina hus, säger Ninni Henriksson.

Byn har solenergi och biogas. Den har egen förskola. På marken runtom drivs ekologiskt jordbruk med djuruppfödning och odlingar.

– Jag har en permakulturträdgård med grönsaker, frukt och bär. Jag är självförsörjande och levererar till caféer och restauranger. Jag tar hand om jorden och marken på ett långsiktigt sätt så det jag gör idag har jag själv, min familj och min omgivning nytta av framöver. Jag började med en sandig backe med gräs. Det vi ser omkring oss kan man åstadkomma på tio år, det vill säga en odling med hundratal växter, säger Ninni Henriksson.

En förening äger marken och arrenderar ut tomter till medlemmarna. I vår växer byn med en systerförening som startar på andra sidan vägen. Men entusiasterna i Baskemölla ekoby tror också att en klimatsmart och ekologisk livsstil växer sig starkare på flera håll.

– Jag tror definitivt rörelsen har startat. Man ser i städerna hur det byggs ekologiskt. Man är inte heller beroende av de stora byggbolagen utan man kan bygga själv, med enkla medel och bra hus, säger Mats Sundbeck.