Familjen Ahmadi får stanna i Sverige

1:43 min

Tre dagar innan tidsfristen skulle löpa ut kom vändningen: den utvisningshotade familjen Ahmadi får stanna i Sverige.

– Vi är jätteglada. Nyss var vi en familj i fara, nu får vi stanna, säger äldste sonen i familjen Hesam Ahmadi.

På måndag skulle familjen ha utvisats. Men på fredagen meddelade Migrationsverket att pappan beviljats ett nytt uppehållstillstånd.

-Migrationsverket har fattat beslutet att ge uppehållstillstånd till familjen Ahmadi. Tillståndet gäller två år framåt. Därefter kan det förnyas, säger Ulrika Langels, på Migrationsverkets kommunikationsavdelning.

Vad innebär det. Får familjen stanna?

-Ja.  

Familjens kamp för att få stanna har pågått sedan hösten 2015. Då beslutade Migrationsverket att familjen skulle utvisas eftersom pappans månadslön tidvis legat 180 kronor under miniminivån i kollektivavtalet.

Beslutet överklagades, men efter att Migrationsöverdomstolen i november nekade prövningstillstånd var det sista ordet sagt juridiskt. Familjen fick fyra veckor på sig att lämna landet.

På måndag skulle tidsfristen ha löpt ut, men nu beviljas alltså pappan i familjen nytt arbetstillstånd. Familjen reste för några dagar sedan ut ur landet och lämnade in en ny ansökan från utlandet.

- Och Migrationsverket har varit väldigt välvilligt inställda och sett till att kunna behandla den väldigt snabbt, säger familjens advokat Henrik Stolare.

Genomsnittstiden för Migrationsverket att behandla ett arbetstillstånd ligger på mellan nio och tolv månader. Nu gick det alltså på ett par dagar. Men familjen har inte särbehandlats. Allt har skett enligt regelboken, säger Stolare.

-Alla inblandade parter, fack och arbetsgivare, har sett till att ha alla grejer på plats på en gång för att möjliggöra det här beslutet, säger han.

Familjen kan nu fortsätta sitt liv i Uppsala. Pappa Mehdi kommer fortsätta arbeta i urmakeriet, sönerna att gå i skolan. Och mamma Shahla kommer fortsätta bygga upp sitt nystartade företag, en nyckelservicebutik i centrala Uppsala.

– Det känns jättebra. Min familj kan vara tillsammans igen och vi kan bo här i Sverige. Det är ett mirakel.