Ny metod halverar fantomsmärtor

1:45 min

Att drabbas av fantomsmärtor efter en amputation är vanligt - men svårbehandlat. Nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola testat en metod som behandlar smärtan med hjälp av en virtuell hand, något som ledde till att smärta i genomsnitt halverades.

Studien som nu publiceras i tidskriften The Lancet har letts av Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan:

– Vad vi upptäckte efter 12 behandlingstillfällen på ungefär två timmar per gång, är att upplevelsen av smärta i snitt minskade med 50 procent vad gäller intensitet, längd och frekvens.

Samtliga 14 deltagare har lidit svårt av återkommande eller ständiga smärtor som uppstått efter att de amputerat en del av armen, men genom den här tekniken har smärtan alltså minskat dramatiskt.

Metoden går ut på att öva upp de trasiga nerver och delar av hjärnan som man misstänker skapar fantomsmärtorna.

Det görs genom att elektroder fästs på huden, som läser av nervsignalerna i den amputerade armstumpens muskler, som i sin tur överförs till en datorskärm i form av en virtuell hand som patienten kan lära sig att kontrollera.

Ture Johansson som förlorade en del av sin arm vid en bilolycka, fick tidigt pröva den här tekniken för att bli av med sin svåra fantomsmärta som plågat honom i närmare 50 år. Han menar att det har förändrat hans liv:

– Tidigare var det flera minuter varje gång jag hade de här stora, svåra smärtorna. Jag har dem fortfarande någon gång, men nu är det bara någon eller några sekunder. Det här helt fantastiskt, det är det.


Referens: M. Ortiz-Catalan et al,Phantom motor execution facilitated by machine learning and augmented reality as treatment for phantom limb pain: a single group, clinical trial in patients with chronic intractable phantom limb pain. The Lancet. 2016 http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)31598-7)